Hlavní obsah

Galerie zlínského zámku vystavuje obrazy Miroslava Šimordy a historické snímky Beskyd Jana Sikory

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě zajímavé výstavy má aktuálně na programu Galerie Václava Chada sídlící ve zlínském zámku. Expozice obrazů malíře Miroslava Šimordy pod názvem Imprese je k vidění až do 12. května, půl století staré fotografie Beskyd od Jana Sikory budou vystaveny už jen do konce března.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.

Jan Sikora na vernisáži

Článek

První výstava představuje soubor originálů více než padesáti fotografií s tématem Beskydy a Lomná před padesáti lety. Jejich autor, fotograf Jan Sikora, zde zachycuje všední život i přírodu Těšínských Beskyd, místa, kde se narodil, žil a tvořil.

Vystavené fotografie vznikaly v letech 1966 - 1974. „V mnohých návštěvnících vyvolávají vzpomínky na dřívější život, poznávají zachycená místa a přivádějí své děti, aby jim ukázali, jak se dřív žilo a pracovalo, “ upozornila kurátorka výstavy Miroslava Kupčíková.

K nejčastějším motivům patří každodenní život – práce na poli, sklízení sena, zpracování úrody nebo těžká práce v kovárně. Další fotografie přibližují krásu krajiny či staré beskydské chalupy.

Druhá expozice, Imprese malíře Miroslava Šimordy, ukazuje průřez celoživotní tvorbou autora (1943 - 2013). Sestává ze dvou částí - první je věnována výběru tvorby s námětem krajiny, druhá naopak představí několik poloh rozsáhlého díla zaměřeného na městská zákoutí a domy.

„V začátcích jeho tvorby můžeme cítit melancholickou impresi, pozorovat autorův projev v zemité harmonii prolínajících se pastózních barev i energický náboj vložený do každého tahu štětce. Později ve svých malbách méně využíval vrstvení a prolínání barev, což směřovalo k pozvolné abstraktní tvorbě,“ charakterizovala Šimordovu tvorbu Miroslava Kupčíková.

Výstava navazuje na záměr galerie, která postupně představuje absolventy zakládajícího ročníku Zlínské školy umění (1939 - 1943). V minulosti již vystavovala díla Alexe Berana, Václava Chada a Jana Rajlicha. Nyní přichází na řadu Miroslav Šimorda, na podzim letošního roku je pak v plánu výstava Františka Chmelaře.

Obě výstavy jsou umístěny v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Jsou přístupné zdarma, vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin. Fotografie Jana Sikory jsou k vidění do 31. března, obrazy Miroslava Šimordy až do 12. května.

Galerie nyní připravuje také výstavu soudobé české architektury Czech houses – České domy, která bude otevřena 6. dubna a kromě panelů s vyobrazením 33 rodinných domů zahrnuje i pět prostorových modelů.

Další informace o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám