Hlavní obsah

Galerie zlínského zámku představuje kresby legendárního sklářského výtvarníka Stanislava Libenského

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí v 17 hodin se ve zlínské Galerii Václava Chada uskutečnila vernisáž kreseb další významné osobnosti českého výtvarného umění – Stanislava Libenského. Unikátní výstava tohoto světově proslulého autora plastik z taveného skla umožní nahlédnout příznivcům umění do méně známé části jeho tvorby.

Foto: Galerie Václava Chada
Článek

I když se sochař a sklářský výtvarník Stanislav Libenský proslavil u nás i ve světě především plastikami z taveného skla, v Galerii Václava Chada si návštěvníci mají možnost prohlédnout jeho kresby odrážející autorovy pocity, myšlenky i představy.

„Právě kresba je mnohdy důležitější než samotný cíl, výsledné dílo, a nejlépe nám dovolí nahlédnout do umělcových myšlenkových pochodů,“ uvedla kurátorka výstavy Silvie Stanická a dodala: „Sám Libenský vnímal kresby jako studijní přípravu, v ploše si ověřoval nosnost budoucích trojrozměrných řešení svých plastik. Charakteristické pro něj bylo právě prolínání základních geometrických prvků – krychlí, koulí, válců, přímek či křivek.“

Kresby Stanislava Libenského se staly předlohou řady plastik z taveného skla, které téměř padesát let tvořil se svou partnerkou Jaroslavou Brychtovou a které byly vystaveny na bezpočtu domácích a zahraničních výstav. K jejich dalším významným uměleckým počinům patří např. i sedmimetrová okna ve středověké kapli v chrámu sv. Víta, „roj meteorů“ z taveného křišťálu na betonovém nosném válci televizního vysílače Ještěd nebo unikátním výtvarným řešením pláště budovy Nové scény Národního divadla v Praze.

Ve Zlíně jsou vystaveny kresby i ukázky tří skleněných plastik Stanislava Libenského až do 12. prosince. Expozice je přístupná zdarma od úterý do pátku, vždy od 14 do 17 hodin.

Další informace o zlínském zámku i nové Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

STANISLAV LIBENSKÝ 

Sklářský výtvarník, sochař a pedagog se narodil 27. března 1921 v Sezemicích u Mnichova Hradiště. Vystudoval sklářské školy v Novém Boru a Železném Brodě, potom Umprum (1939-1944) a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (1949-50) v Praze. V letech 1963 až 1987 byl profesorem sklářského ateliéru na VŠUP. Od roku 1954 spolupracoval s Jaroslavou Brychtovou, s níž se v roce 1964 oženil.

Je považován za zakladatele hnutí skleněné plastiky a jeho díla jsou zastoupena v předních českých i světových galeriích. Získal řadu ocenění: např. Grand Prix na EXPO 58 v Bruselu, Herderovu cenu (1975, Rakousko), americkou Rakow Avard for Excellence in the Art of Glass (1984). Je nositelem titulu Rytíř umění a literatury (Francie) a čestného doktorátu londýnské Royal College of Art. Zemřel 24. února 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám