Hlavní obsah

Galerie ve Zlíně zve na přednášku světově uznávaného restaurátora Františka Makeše

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve návštěvníky na přednášku světově uznávaného restaurátora a vědce Františka Makeše. Tento významný odborník pohovoří na téma Nové strategie preventivní konzervace a identifikace obrazů.

Foto: archiv 14|15 Baťův institut

Komplex 14|15 Baťova institutu

Článek

Přednáška se uskuteční v úterý 26. listopadu od 17 hodin sálu A v 15. budově 14|15 Baťova institutu. Přednáška je součástí doprovodného programu k 60. výročí založení galerie, které připadlo na 20. listopadu letošního roku.

František Makeš (*1931, Zlín) je objevitelem biochemické metody využití enzymů při restaurování a analýzách uměleckých děl. Na základě vlastní patentované metody se doktoru Makešovi podařilo odhalit mnoho padělků světových malířů. Jeho druhý patent, který věnoval České republice, patří nové moderní konzervátorské metodě – enzymatické konsolidaci.

Cílem přednášky je rozvíjet správnou péči o kulturní dědictví a získat povědomí o výzkumu materiálů, jejich analýzách a aplikacích v konservování a identifikaci uměleckých památek. Návštěvníci získají vhled do moderních způsobů zachování autenticity předmětů se všemi stopami poškození. Jak konservace, tak i identifikace uměleckých děl je závislá na znalostech enzymu.

Všichni, kteří se zabývají ochranou a identifikací památek, by měli mít vzdělání, které odpovídá jejich funkci na základě kulturních, vědeckých a duchovních tradic, které jsou všem národům společné. Vlády a jejich politická representace nesou zodpovědnost za stav a ochranu národního i celoevropského kulturního dědictví.

Více o programu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám