Hlavní obsah

Gábor Tim navýšil v Rakousku svůj náskok na čele Octavia Cupu

Novinky, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po maďarském Hungaroringu se šampionát Octavia Cup přesunul do podhůří rakouských Alp. Jezdci bojovali na další trati Formule 1, tentokrát na moderním Red Bull Ringu.

Foto: Petr Frýba

Dvojnásobný vítěz FIA ETCC Petr Fulín s VIP jezdcem Lukášem Langmajerem

Článek

Historie pohárových závodů má v ČR velmi silné kořeny. Seriál Škoda Octavia Cup se v minulosti zařadil mezi nejúspěšnější pohárová klání nejen v ČR, ale v celé Evropě. V průběhu jeho 12letého trvání se závodů zúčastnilo přes 120 jezdců. Řadě z nich pohár pomohl nastartovat profesionální kariéru a pomohl najít zajímavá jezdecká angažmá.

Za zmínku stojí pár jmen: Jan Kopecký, Adam Lacko, Petr Fulín, Štefan Rosina, Jiří Janák, Erik Janiš. 

Letošní ročník Octavia Cupu odstartoval před dvěma týdny v Maďarsku na Hungaroringu, kde v obou závodech zvítězil jezdec týmu Apex Racing Gábor Tim. Tim má s pohárovými starty letité zkušenosti, které v minulosti vyústily ve starty v Evropském poháru cestovních vozů.

Na startu se ale objevila i celá řada českých týmů, které již léta patří k české okruhové špičce. Jmenujme alespoň týmy Carpek Service z Mělníka, či pražský tým Action Racing.

Závod 1

Úvod závodního víkendu na Red Bull Ringu velice připomínal první maďarský podnik. Tim byl totiž opět velmi rychlý a v kvalifikaci vybojoval svou druhou pole position v letošní sezóně. Tu navíc beze zbytku využil, když hned po startu prvního závodu začal odjíždět svým konkurentům. Cílovou fotobuňku protnul 8 sekund před druhým Michaelem Vorbou (Action Racing). Třetí místo vybojoval Němec Sebastian Steibel, jenž před závodem prozradil, že jej bere prakticky jako domácí podnik.

Velký konkurent Gábora Tima, Tomáš Pekař (Carpek Service), zažil obtížný vstup do druhého podniku Octavia Cupu. Nejdříve byl vyloučen z kvalifikace a po startu z poslední řady se sice dokázal vyškrábat na čtvrté místo, nicméně technické problémy jej srazily na konečnou osmou příčku. Na skvělém devátém místě dokončil závod herec Lukáš Langmajer, který si jako VIP jezdec připsal čtyři pohárové body.

Závod 2

Pekař si vše vynahradil ve druhém závodě. Mělnický jezdec sice startoval z osmé pozice, ale díky perfektnímu startu se velmi brzy vyšvihl na první místo. O zbývající pozice se pak strhla velmi zajímavá bitva. Dlouho se na předních pozicích držel polesitter Radek Bareš, který však nedokázal odolat rychlejším soupeřům.

Za Pekaře se v průběhu závodu dostal Michael Vorba a Gábor Tim, nicméně jejich rozdíly byly dostačující, a tak se na čele pořadí neměnilo. Skvělé čtvrté místo vybojoval americký jezdec ve službách německého týmu Steibel Motorsport August Macbeth a jako pátý dokončil druhý závod Petr Fulín jun.

Průběžné hodnocení

Po dvou závodních víkendech Octavia Cupu se na čele průběžného hodnocení pevně usadil Maďar Gábor Tim, kterého pronásleduje dvojice českých jezdců. Průběžně druhý Michael Vorba ztrácí na Tima 26 bodů, třetí Pekař pak jen o pouhý bod více. Na čtvrtém místě se zabydlel díky třetímu místu z prvního rakouského závodu Sebastian Steibel, kterého stíhá pátý Jaromír Jiřík.

Třetí podnik Octavia Cup se uskuteční za měsíc, ve dnech 17. až 19. června, na mosteckém autodromu. Zastávka v Mostě bude první ze dvou závodních víkendů konaných na domácí půdě Octavia Cupu, tedy v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám