Hlavní obsah

Frýdek-Místek uvolnil téměř 7,5 miliónu korun na sociální služby

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Frýdku-Místku schválili neinvestiční dotace na podporu a rozvoj sociálních služeb na území města pro rok 2014, a to ve výši 7 miliónů korun. Dalších téměř 400 tisíc uvolnili pro Senior Point a téměř 100 tisíc získají poskytovatelé sociálních služeb působících za hranicemi města.

Foto: archiv Magistrátu města Frýdek-Místek

ilustrační foto - sociální služby a péče

Článek

„Na podporu a rozvoj sociálních služeb na území města jsme letos vyčlenili 7 miliónů korun, což je v porovnání s loňským rokem o téměř 800 tisíc korun více,“ řekl náměstek primátora Libor Koval s tím, že peníze jsou určeny na podporu a realizaci 47 projektů.

Například Slezská diakonie získá na zajištění terénního programu a provoz noclehárny pro muže v Azylovém domě Bethel 200 tisíc korun a 205 tisíc korun na provoz noclehárny pro ženy a činnost v rámci sociální rehabilitace v Azylovém domě Sára pro ženy a matky s dětmi.

Charita Frýdek-Místek dostane 890 tisíc na částečnou úhradu nákladů za energii a vodu v Domě pokojného stáří Panny Marie Frýdecké, 500 tisíc na provoz Oázy pokoje pro psychicky nemocné, 400 tisíc na výkon charitní pečovatelské služby a 190 tisíc na podporu odlehčovací služby, která zahrnuje komplexní péči o nesoběstačné osoby v době, kdy jejich opatrovník potřebuje čas na nezbytný odpočinek a dočerpání sil pro další péči.

Společnost Podané ruce získá 500 tisíc na úhradu mzdových nákladů spojených se službou osobní asistence pro seniory a zdravotně handicapované a 94 tisíc na koordinaci canisterapie ve městě a na provoz canisterapeutického centra. Město podpoří také dobrovolnické programy a provoz sociálního šatníku společnosti Adra a sociální činnosti dalších organizací.

Dotaci ve výši téměř 100 tisíc korun získali také poskytovatelé sociálních služeb, kteří působí za hranicemi města, ale pečují o naše občany, kteří nemohou být umístěni v našich zařízeních z důvodu omezené kapacity. Jedná se zejména o osoby trpící různými druhy demencí, duševním onemocněním, zdravotním postižením nebo osoby závislé na alkoholu. 

Pokračovat bude také projekt Senior Point realizovaný společností Společně. Zastupitelé schválili 400 tisíc korun na úhradu provozních nákladů spojených s realizací tohoto projektu, v jehož rámci bude seniorům již druhým rokem bezplatně nabízena orientace v každodenní záplavě informací. „I v tomto roce získají rady, jak si zabezpečit své bydlení před zloději, jak nenaletět podvodníkům, jak se orientovat v nabídkách, na co si dát pozor v případě sjednávání půjček, jak postupovat při reklamaci zboží nebo odstoupení od kupní smlouvy. Chybět nebudou ani nabídky zajímavých přednášek a volnočasových aktivit,“ doplnil náměstek Koval. Senior Point se nachází v křížovém podchodu v Místku v prostorách služebny městské policie. Zájemcům je k dispozici tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek vždy od 9 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám