Hlavní obsah

Frýdek-Místek posílí prevenci na školách prostřednictvím komiksů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek se rozhodlo nenásilnou a atraktivní formou posílit prevenci proti agresi, požívání alkoholu a rozmáhání kyberšikany mezi mladistvými. Zvolilo k tomu moderní a dosud ne příliš rozšířenou formu prevence realizovanou prostřednictvím fotokomiksů.

Foto: Jana Matějíková

tvůrce komiksů P. Hujdus prezentuje vytvořené komiksy zástupcům města, ale také zástupcům policie

Článek

Fotokomiksy mladistvým poutavě přiblíží negativní vzorce chování, zároveň jim sdělí jeho následky, ale také poradí, jak v daných situacích reagovat a na koho se obrátit se žádostí o radu nebo o pomoc. Preventivní komiksy budou v nejbližších dnech distribuovány do všech základních a středních škol na území města. 

„Výroba tří preventivních komiksů na téma – agresorka, kyberšikana a alkohol trvala necelý jeden rok. Jeden komiks obsahuje zhruba 100 fotografií. V komiksech účinkují samotní žáci a studenti místních škol, ale také pedagogové a strážníci městské policie. Jedné z rolí se ujal také primátor města,“ uvedl tvůrce komiksu Patrik Hujdus s tím, že Frýdek-Místek je prvním městem v České republice, které má zpracovány preventivní fotokomiksy v takovém obsahu a záběru.   

Témata pro zpracování komiksů byla vybrána ve spolupráci s metodičkou prevence pedagogicko-psychologické poradny a manažerkou prevence městské policie. Návrhy předkládali zejména učitelé a pedagogové základních i středních škol, kteří jsou problémům dnešní dospívající mládeže hodně blízko a kteří s komiksy budou pracovat nejvíce.  

„Fotokomiksy budou distribuovány na CD. Nevychází v tištěné formě, což zabrání jejich rychlému zničení a ušetří náklady za tisk. V rámci promítání přes dataprojektor bude moci na dané téma pod vedením pedagoga diskutovat větší počet mladistvých v jeden čas na jednom místě. Preventivní fotokomiksy jsou vyrobeny také v jazykových mutacích, a to slovenské, německé a anglické, lze je tedy využít také v rámci výuky cizích jazyků,“ řekla manažerka prevence městské policie Lenka Biolková.

„Prevence je velmi důležitá, jak říkají odborníci, pomáhá předcházet negativním jevům, jejichž následné řešení je mnohem složitější a nákladnější. Pokud mládež dostane včas informace o různých nástrahách, které ji mohou v životě potkat, bude na ně lépe připravena a bude vědět, jak se v dané situaci zachovat a pro co nebo pro koho se rozhodnout. Následně se tak může vyhnout spoustě problémů. V komiksech vidím přínos, jsou moderní a oblíbené, dokážou poutavou formou převyprávět příběh s aktuálním problémem a nutí mládež zamyslet se nad některými skutečnostmi, které by jí možná jinak unikly,“ uvedl primátor Michal Pobucký.    

Náklady na výrobu tří preventivních komiksů činí 113 tisíc korun, hrazeny byly z městského rozpočtu. „Pokud se tento projekt osvědčí a u mládeže vzbudí zájem a pozornost, je možné, že vyjdou další čísla komiksů, která budou reagovat na další nebezpečí a problémy mezi mladistvými,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.         

Reklama

Výběr článků

Načítám