Hlavní obsah

Frýdecký hřbitovní portál nahradí nová vstupní brána

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupní portál frýdeckého pohřebiště je vychýlen ze své osy. Nejedná se o havarijní stav, přesto byl na doporučení soudního znalce zajištěn dřevěnými podpěrami. V příštím roce bude portál snesen, nahradí ho nová vstupní brána.

Foto: Jana Matějíková

hřbitovní portál

Článek

Znalecké posudky nedokázaly zjistit příčinu ani dobu, kdy k vychýlení došlo. V roce 2008 byla rekonstruována hřbitovní zeď, přičemž na vstupním portále byly provedeny nezbytné sanační práce zahrnující injektáž podloží podle projektové dokumentace, kdy bylo navrtáno a injektováno 34 kusů injekčních tyčí dlouhých 3 metry. Znalecký posudek z té doby uvádí, že injektáž přispěla ke stabilitě již tehdy nakloněného portálu a doporučuje naklonění portálu pravidelně sledovat měřením, které bylo prováděno.

Město v návaznosti na vývoj situace nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na sanaci vstupního portálu, která byla dokončena letos v srpnu. Při jejím zpracování se prováděl stavebně technický průzkum zdiva, zjišťovala se pevnost cihel i malty. Zjistilo se, že cihly mají desetkrát menší pevnost a že spojovací malta je zcela degradovaná. Zpracovatel závěrečné zprávy navrhl takto narušenou konstrukci nesanovat, ale nahradit ji novou stavbou.  

„Tyto nově zjištěné informace napomohly ke správnému vyhodnocení celé situace a přiměly nás k rozhodnutí odstranit vstupní portál frýdeckého hřbitova a nahradit jej novým vstupem. Toto rozhodnutí je v souladu s výsledky stavebně technického průzkumu a vede k účelnému vynaložení finančních prostředků,“ uvedl náměstek primátora Michal Pobucký s tím, že práce na snesení vstupního hřbitovního portálu a výstavbě nového vstupu budou realizovány v příštím roce.        

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám