Hlavní obsah

Frýdecko-místecký strážnický Spajk má jako jediný pes v Česku tři služební atesty

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská policie ve Frýdku-Místku má ve svých řadách čtyřnohého kolegu Spajka, který má výjimečné schopnosti. Jako jediný služební pes v České republice získal tři atesty – pro výkon hlídkové služby, pro plošné vyhledávání pohřešovaných osob a mezinárodní atest pro vyhledávání osob v sutinách.

Foto: archiv psovoda D. Macha

Spajk a jeho psovod Daniel Mach ve vrtulníku.

Článek

Spolu s psovodem Danielem Machem mohou být nasazeni do pátracích nebo záchranných akcí v rámci celé republiky, ale mohou se účastnit i zahraničních misí.

V Česku je zhruba třicet služebních psů, kteří mají atest na plošné vyhledávání osob nebo vyhledávání v sutinách. Jen šest z nich je držitelem obou atestů a patří mezi ně i německý ovčák Spajk z Frýdku-Místku, který je zároveň jediným psem v republice, který k těmto dvěma atestům má ještě jeden, a to na hlídkovou činnost.

„Výkony Spajka jsou nadprůměrné. Na jedné straně je součástí pochůzkových hlídek v ulicích a je nasazován do kontrolních nebo sportovně vypjatých akcí, kdy projevuje svůj temperament důrazným štěkáním a musí mít náhubek a být na vodítku, a na straně druhé umí projevit svou mírnou stránku, kdy bez náhubku a vodítka vyhledá osobu zavalenou v sutinách nebo dítě, které se ztratilo v lese. Navíc musí zvládnout i slaňování v popruzích ze skal nebo let vrtulníkem, je to výjimečný pes,“ zhodnotil Spajkovy výkony jeho majitel, psovod Daniel Mach.   

„Našeho kolegu, psovoda Dana, který je schopen se Spajkem přispět k záchraně lidských životů, v této činnosti podporujeme, protože se jedná o činnost záslužnou a ne každý je schopen ji vykonávat. Zajišťujeme a hradíme alespoň veškeré výlohy spojené s výcvikem a atestací, která se musí co dva roky obhajovat,“ doplnil ředitel strážníků Milan Sněhota.

Ve Frýdku-Místku jsou nyní dva psovodi, kteří přispívají k posílení bezpečnosti strážníků v ulicích a navíc vykonávají i osvětovou činnost, kdy navštěvují mateřské a základní školy, kde v rámci prevence kriminality seznamují děti se svou prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám