Hlavní obsah

Folklor Divokého západu i Dálného východu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folklórní podvečer s nádechem Divokého západu, Dálného východu i typicky českých tradic zažila 16. srpna Dobruška, kde se stovkám diváků představili tanečníci a muzikanti z USA a Číny a spolu s nimi pozoruhodný dětský soubor Hadářek z Červeného Kostelce.

Foto: Dana Ehlová

Tanečníci a muzikanti ze Spojených států amerických přenesli dobrušské publikum do prostředí westernového městečka a typického saloonu.

Článek

Folklórní festival v Dobrušce je už několik let tradiční předehrou Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci. Ten se letos koná od 17. do 21. srpna je to jeho 62. ročník.

Tanečníci a muzikanti ze Spojených států amerických přenesli dobrušské publikum do prostředí westernového městečka a typického saloonu, kde zněla řízná hudba a tanečníci sršeli energií a úsměvy. Během svého druhého představení předvedli, co znamená step v americkém podání - jednotlivci, skupiny a na závěr i celý soubor doslova "rozbušili" dřevěné pódium, když se předháněli, kdo je lepší.

Do úplně jiného soudku patřilo vystoupení dětského souboru Hadářek z Červeného Kostelce, který dokázal, že český folklór žije a žít bude. Hadářek představuje písně, tance, říkadla a lidové zvyky z oblasti Podkrkonoší a Podorlicka a děti, z nichž některé ještě ani nezasedly do školních lavic, nejen tancují a zpívají, ale předvádí i různé dobové zvyky a profese. Potlesk zcela zaplněného náměstí si soubor právem zasloužil a k výkonu jim při odchodu ze scény gratulovali i američtí kolegové.

Třetím účastníkem byl dívčí soubor z Číny, tančící na melodie typické pro Dálný východ. Tato čistě dámská sestava zaujala propracovanými sestavami a jejich dokonalým provedením.

Folklórní vystoupení v podání zahraničních souborů letos zdařile doplněné červenokosteleckým Hadářkem, jsou v Dobrušce velice populární a hojně navštěvované. Zcela zaplněná pěší zóna náměstí F. L. Věka v úterý 16. srpna v podvečer byla toho opět jasným důkazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám