Hlavní obsah

Flétnový soubor Aulos zahraje na benefičním koncertě v Praze-Kobylisích

Novinky, Eva Špačková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 28. dubna v 19.00 hodin v Salesiánském divadle (Kobyliské náměstí 1, Praha 8, stanice metra C – Kobylisy) vystoupí známý flétnový soubor Aulos na benefičním koncertě pro Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích.

Foto: Archív souboru Aulos

Dechový soubor Aulos

Článek

Jedinečný dechový soubor svého druhu, sestavený ze samých fléten, vznikl v roce 1991 spojením již existujících souborů profesora Václava Žilky (19. září 1924 Ostrava – 13. dubna 2007 Praha), hudebníka a pedagoga, který celý svůj život zasvětil hudbě, dětem a píšťalkám.

Nejvíce na sebe upozornil veřejnost svými léčivými programy pro děti nemocnými astmatem. Ve své technice navázal na metodiku amerického lékaře Meyera Markse a výukou na zobcovou flétnu učil děti správnému dýchání. Touto metodou se nemoc u dětí výrazně zlepšovala.

Prof. Žilka věřil, že děti potřebují ke svému správnému osobnostnímu vývoji nejen učitele, ale především rodiče, a tak se postupně vytvořil soubor složený z hrajících dětí a jejich rodičů někdy i prarodičů. Společná práce a vystupování přinášela krásné ovoce v utužování vztahů v rodinách, přispívala ke zlepšení zdraví dětí s onemocněním dýchacích cest a učila děti společenskému chování.

Soubor Aulos v současné době stále pokračuje v započaté cestě prof. Václava Žilky pod vedením MUDr. Evy Čadkové a jejich společné muzicírování a vystupování sklízí nadšené ohlasy u obecenstva nejen v Čechách ale i v zahraničí. Aulos vystoupil se svými flétničkami kromě mnoha koncertů v České republice i ve Francii na Mezinárodním hudebním festivalu v Belfortu, koncertoval v Lyonu, ve Vídni, v Drážďanech a v Bratislavě. 

Je obdivuhodné, co všechno dovedou společně vytvořit lidé, různých věkových kategorií, pracující v mnoha rozdílných oborech (lékaři, profesoři, učitelé, ekonomové, studenti, děti) pokud se společně pustí do hraní na zobcové i příčné flétny.

Odkaz prof. Žilky tak zůstává stále živý se společné hře, souzvuku, ve vnímání krásné hudby, v přátelství, které spojila radost ze společného muzicírování.

Pokud chcete prožít nevšední zážitek s flétnovým souborem Aulos a podpořit tak činnost Salesiánského střediska mládeže, o.p.s. v Praze-Kobylisích, přijďte si Žilkovy flétničky poslechnout do Salesiánského divadla. Koncert bude zároveň vzpomínkou na prof. Václava Žilku, který by v této době oslavil devadesátiny.

Váš dobrovolný dar pomůže mnoha dětem, které ve středisku tráví každý den svůj volný čas, navazují krásná přátelství, prožívají svoje dětství, ale i často řeší svoje problémy a jsou vděčné za podanou pomocnou ruku.

Vstupné je na tento koncert dobrovolné a bude využito na činnost s dětmi a mládeží v Salesiánském středisku mládeže, o.p.s. v Praze-Kobylisích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám