Hlavní obsah

Filmová tvorba pro děti se vrací do Zlína. Režisér Juraj Nvota přijede do regionu točit seriál

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po 30 letech se do Zlína vrací filmová tvorba pro děti. Třináctidílný seriál Malí velcí detektivové, který se bude natáčet letos v létě právě ve Zlíně a okolí, vzniká v česko-slovenské koprodukci. Pod taktovkou režiséra Juraje Nvoty tak ožije příběh dětí, které narazí na pašeráky exotických zvířat…

Foto: Magdaléna Hladká

Režisér Juraj Nvota při castingu ve Zlíně (3.–4. 2. 2018)

Článek

Brzy vás čeká několik pracovních měsíců ve Zlínském kraji. Vy sám ale žijete v Bratislavě. Znamená pro vás tento přesun komplikaci nebo se naopak těšíte na změnu?

Mám deti a ženu, takže to pre nás všetkých nebude jednoduché. Budem doma chýbať. Teda aspoň dúfam.

Budete po celou dobu natáčení pobývat přímo ve Zlíně nebo se plánujete vracet domů?

Samozrejme každý okamih byť s rodinou využijem. Snáď ma aj oni prídu pozrieť. V Zlíne je pekne.

Byl jste od začátku přesvědčený, že na tomto projektu chcete pracovat? Co rozhodlo o tom, že jste pracovní nabídku přijal?

Na seriáloch som doteraz nespolupracoval. Bojím sa prehusteného denného programu, ale spolieham sa, že deti nebudú mocť pracovať tak, ako filmári bežne. Nechápem prečo má filmovací deň aj 14 hodín. To nie je normálne, tak isto jako je nenormálne, aby lekár po nočnej išiel ordinovať. Producenti tvrdia, že filmový štáb je drahá vec, ale aj atomová elektráreň je drahá a ľudia tam robia normálních 8 hodín. Ale to som odbehol od otázky. Páči sa mi téma, lebo je aktuálna a vážna. Keď si už dospeláci nevšímajú pašeráctvo s exotickými zvermi, tak aspoň deti zachraňuj čo sa dá. 

Jak na vás z profesního hlediska působí Zlínský kraj? Myslíte, že je tu stále patrná filmová tradice

Zlín je filmové mesto, najmä počas filmového festivalu. Filmom žijú všetci Zlínčania. Má to atmosféru. Kto tu bol raz, rád sa vracia.

Pojďme ale k samotnému projektu. Autorem scénáře je Pavel Taussig, kterého si čtenáři můžou vybavit např. ve spojení s oscarovým filmem Kolja. Zasahoval jste do scénáře i vy sám?

Scenáre sa ešte stále precizujú a s drobnými nápadmi sa snažím prispieť do mlyna aj ja. Pan Taussig je náš klasik. Jeho rozprávanie má hlavu a pätu, rozhovor s ním je vždy zážitok.

Máte v seriálu nějakou svoji oblíbenou scénu, na jejíž natáčení se těšíte víc než na ostatní?

Zoo Lešná je nádherná. Teším sa na všetky scény s dětmi a zvieratmi.

3. a 4. února probíhal ve Zlíně casting na obsazení dětských rolí. Máte už jasno, které z dětí v seriálu uvidíme?

Nepredbiehajme, ešte nás čaká casting v Prahe, v Bratislave a potom porovnávacie kolo alebo finále.

Znamená pro vás režírování dětí versus dospělých herců (profesionálů) výrazný rozdíl?

Deti to musí baviť, lebo inak hrozí, že to kedykoľvek vzdajú a odídu sa hrať inak. Musím to režírovať ako hru. Našťastie obvykle dospelí herci tiež pomáhajú deti usmerňovať a zabaviť.

Dětská tvorba v posledních letech upadá. Snad proto, že zaujmout děti žijící v „digitální době“ není snadné. Souhlasíte nebo situaci vidíte jinak?

V digitálnej době nemusí byť všetko digitálne. Miesta je tu dosť aj pre nesmrtelného Winetua, či Robinsona alebo Verneho hrdinov. Hlavne aby zostával priestor na vlastnú fantáziu. Aby nebolo všetko také isté jako doma, na ulici, či v škole.

V čem tedy můžou Malí velcí detektivové dnešní malé diváky oslovit?

Naši hrdinovia majú odvahu zabojovať za spravodlivú vec, za živé tvory. V tejto zbabelej dobe sú vzorom nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám