Hlavní obsah

Filmaři ze Zlína míří do USA natáčet o legendární Route 66

Novinky, Petra Svěráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Štáb zlínských filmařů se právě v těchto dnech intenzivně připravuje na cestu do USA, aby natočil celovečerní film o hlavní silnici Ameriky – ROUTE 66. Po prvním, velmi úspěšném dokumentu producenta Zdeňka Juráska a režiséra Tomáše Zindlera přichází tak druhý, navazující díl.

Foto: Tomáš Zindler

Legendární ROUTE 66

Článek

První část skupiny brázdí ROUTE 66 už v těchto dnech v čele se zakladatelem České asociace ROUTE 66 Zdeňkem Juráskem. Ten za propagaci ROUTE 66 dokonce obdržel cenu Award of Excellence od celoamerické Národní historické federace ROUTE 66, která silnici spravuje. Druhá skupina v podobě filmového štábu odlétá do USA už 18. května a bude minutu po minutě průběh cesty po legendární komunikaci natáčet.

Skupina lidí s motorkami a mikrobusem v doprovodu štábu opět zdolá 4000 kilometrů dlouhou trasu, aby poznala to, co se běžně člověku nepoštěstí.

„Proč tedy točit znovu o té samé trase? Důvod je jasný. Díky prvnímu dílu a jeho úspěších také v USA získal nový film neuvěřitelnou podporu samotných Američanů, pro které je ROUTE 66 matka cest a místem jejich domovů, životního stylu a kusem historie. Náš štáb se tak dostane na místa, která jsou běžnému návštěvníkovi skryta, a zažije to, co běžně návštěvník zřídkakdy zažije,“ uvedl režisér filmu Tomáš Zindler. „Druhý díl navíc půjde více do hloubky,“ dodal.

Zlínští filmaři budou mít také ojedinělou možnost nahlédnout do soukromých sbírek nebo zažít skutečnou svatbu na historickém mostě přes řeku Mississipi, která se chystá speciálně kvůli nim stejně jako přejezd stovky historických vozidel.

„Dokonce pro nás otevřou jinak uzavřený Wigwam motel, který je známý z filmu The Cars (Auta) jako motel slečny Sally. Přestříkáme legendární Cadillac Ranch, k čemuž máme k dispozici 30 kg barevných sprejů, uspořádají pro nás koncert, chystají divadelní představení, projekci našeho prvního filmu v klasickém autokině,“ dopodrobna popisuje Tomáš Zindler.

Štáb se také potká s významnými osobnostmi jako například Michaelem Wallisem, novinářem a historikem, který právě o ROUTE 66 napsal knížku a zároveň také propůjčil hlas postavě šerifa z již zmiňovaného filmu pro děti The Cars.

Oproti prvnímu dílu je štáb lépe technicky vybaven a je posílen o dalšího kameramana. „Celkově je ve štábu 5 lidí. Kamer máme tentokrát 7, máme v plánu natáčet také ze vzduchu,“ přiblížil natáčení hlavní kameraman Vladislav Františ.

ROUTE 66 vybudovali Američané ve 20. letech minulého století, aby spojili východ se západem USA. Silnice začíná v Grant parku v Chicagu a končí v Santa Monice na břehu Tichého oceánu. Měří 3930 kilometrů a prochází 8 státy USA - Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nové Mexiko, Arizona a Kalifornie.

Premiéra filmu se uskuteční 22. října. Průběh výpravy lze sledovat na www.r66.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám