Hlavní obsah

Film Jen ho nechte, ať se bojí dodnes baví situační komikou i hvězdným obsazením

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Často reprízovaným filmem na televizní obrazovce je hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, kterou natočil režisér Ladislav Rychman. Premiéra proběhla v roce 1978, kdy se stal v tuzemských kinech nejnavštěvovanějším filmem.

Foto: archiv autora

Ústřední herecká trojice v jedné z "dramatických" scén nestárnoucí komedie Jen ho nechte, ať se bojí.

Článek

Peripetie skladatele Aleše Brabce (Luděk Sobota), který po úspěchu v autorské písničkové soutěži začne působit v populárním pražském divadle, ale novou písničku ze sebe "vymáčkne" jen po nějakém šoku a následném stresu, nabírají grády až na novém působišti.

Nejenže se navíc zamiluje do půvabné zpěvačky Marcely (Helena Vondráčková), ale současně je nucen psát písničku za písničkou do blížícího se termínu premiéry. Že se tak děje prostřednictvím šoků, které rafinovaně osnuje ředitel divadla Soukup (Miloslav Šimek) za asistence kapelníka Mydlocha (Petr Nárožný) a rekvizitáře Čermáka (Vladimír Menšík). Jenomže všechno má své hranice, což si pánové uvědomí až ve chvíli, kdy málem uhoří v domě určeném na odstřel.

Hudební crazy komedie Jen ho nechte, ať se bojí je samozřejmě jedna velká nadsázka, která je dílem scenáristů Františka Vlčka, Václava P. Borovičky a Ladislava Rychmana a která drží pohromadě také díky umu hereckých protagonistů, v tomto případě zkušených a oblíbených komediálních herců.

K silným stránkám snímku patří právě situační humor stejně jako silné herecké obsazení. Pro Helenu Vondráčkovou byla postava zpěvačky (pokud nepočítáme její účast v hudebním filmu Romance za korunu z roku 1975, kde hrála samu sebe) její druhou velkou rolí deset let po pohádce Šíleně smutná princezna (1968). Zdaleka tady není jen ozdobou, její výkon se nese v intencích hudební komedie.

Stoprocentně vyšel režisérův tah obsadit do filmu tehdy veleúspěšné trio z pražského Semaforu Šimek - Sobota - Nárožný, přičemž naprosto přesní jsou i František Filipovský, Eva Svobodová, Zdeněk Dítě, Jaroslava Brousková, Jiří Krampol nebo Daniela Hlaváčová ve vedlejších rolích.

Do bláznivé komedie zapadly rovněž "divadelní" písničky z pera Jiřího Bažanta a Jiřího Maláska s texty Jana Vodňanského, Pavla Kopty, Iva Fischera a Ivana Mládka. Hity se z nich sice nestaly, ale svým obrazovým "crazy" ztvárněním umocňují zvolený žánr.

Kameramanem filmu Jen ho nechte, ať se bojí, který se natáčel v létě roku 1977 v Českém Krumlově, v Praze a na Slapech, byl Josef Hanuš. Premiéra snímku se odehrála v Praze 1. července 1978.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám