Hlavní obsah

Filip Štelmak zve přes pop art na východ

Novinky, Terezie Lišková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální výstavu Filipa Štelmaka nazvanou „Přes pop art na východ" mohou zájemci vidět v olomoucké TÉ & Café KRATOCHVÍLE.

Foto: Terezie Lišková

Autor výstavy, Filip Štelmak

Článek

V neděli 8. listopadu zahájil mladý umělec Filip Štelmak svou výstavu v olomoucké čajovně a kavárně TÉ & Café KRATOCHVÍLE. Návštěvníci vernisáže se mohli dovědět více o vystavovaných obrazech i o tom, kde umělec čerpá inspiraci.

Jak již napovídá název výstavy, díla jsou zaměřena především na osobnosti asijské kultury. Kladný vztah k Asii a především Japonsku si autor vybudoval hlavně díky filmům japonského režiséra Akiry Kurosawy. „U většiny obrazů z výstavy se věnuji právě scénám z jeho filmů. Dále jsou tam k vidění i obrazy, podle mého, známých asijských osobností,” uvedl Filip Štelmak.

Samozřejmostí bylo pohoštění a posezení u čaje či sklenky vína. Návštěvníci se tak mohli ptát Filipa na vše, co je zajímalo. O hudební doprovod se postaral olomoucký klavírista a zpěvák Jindřich Píša. Celou akci doplňovala přátelská atmosféra.

„Nejsem úplně člověk se smyslem pro umění. Na výstavy a vernisáže aktivně vůbec nechodím, ale když se jedná o Filipovu tvorbu, pozvání nikdy neodmítnu. Jsem velký fanda toho, jak a co maluje. Některé obrazy znám, ale stejně si je můžu znovu a znovu prohlížet a obdivovat je," říká Karolína Olejáková, studentka PdF v Olomouci.

Filip, krnovský rodák, se od dětství zajímal o výtvarnou tvorbu. Ve čtrnácti letech ho oslovilo dílo Andyho Warhola a dostal se tak k pop artu. Postupně z malých náčrtů přecházel k větším plátnům, která začal vystavovat. V dnešní době se zabývá originální interpretací postav a portrétů. Pracuje technikou líhových fixů, kterou můžete vidět na většině obrazech, a za posledního půl roku si oblíbil také techniku sprejování přes šablonu. 

„S realizací výstavy jsem příjemně spokojen, i když stejně jako jakákoliv jiná výstava mě stála spousty času a financí, které se mi však už vrací. Do budoucna chci dobýt ještě další olomoucké podniky a pak zkusím přesunout své práce do většího města," řekl Filip Štelmak. 

Výstava potrvá do pátku 4. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám