Hlavní obsah

Festival WiFič VEN! je o životě venku

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní setkání v Bílovicích u Uherského Hradiště - WiFič VEN! - se koná ve dnech 12. a 13. září. Netradičním způsobem bude otevřen zajímavý prostor se svéráznou atmosférou prostřednictvím expozic designu v dopravní infrastruktuře, kempových autovestaveb a dalších volnočasových potřeb pro život venku.

Foto: Archiv WiFič VEN!
Článek

Bývalé JZD prošlo nebývalou proměnou, kde se tvoří, navrhuje, konstruuje a vyrábí, se stane festivalovým areálem se scénami a galeriemi. V březovém hájku v centru areálu bude výstava ,,mmcité+uvádí…”. V lakovně bude výstava studia designcité+ pod názvem „Měřítka designu”, které představí procesy navrhování vybraných projektů od prvotního nápadu až po samotnou realizaci.

Součástí festivalu WiFič VEN! je odborný seminář „Veřejný prostor a dopravní infrastruktura”, který proběhne 13. září od 11 hodin. Šéfdesigner Radek Hegmon uvedl: „Design v dopravní infrastruktuře je ještě stále opomíjený. Rádi bychom pomohli tomu, aby si ho začala všímat laická i odborná veřejnost.”

Seminář bude moderovat novinář Petr Vavrouška a otevře diskusi o domácích projektech. Například část obchvatu Třince lemuje originální protihluková zeď Noba digi, která je ukázkou toho, jak funguje recyklace: z černého podkladu, který tvoří slisovaný granulát z recyklovaných pneumatik, vystupují barevné čtverce, které připomínají design počítačové grafiky.

Před stěnou není kvůli hluku z projíždějících automobilů slyšet vlastního slova, za ní je však příjemný klid. Je neuvěřitelné, že na výrobu jednoho metru čtverečního protihlukové stěny stačí čtyři staré pneumatiky. Inovativní protihluková stěna z recyklátu ze starých pneumatik tvoří absorpční zónu.

Samotný princip designu vychází z estetiky digitálních zobrazovačů. Připomíná staré počítačové hry. Stěna je navržena jako omalovánka a proto její design mohou navrhovat i děti ze školy v místě realizace. Díky tomu si nejmladší generace buduje vztah k tvorbě veřejného prostoru. Je to jediná stěna, která nerozděluje, ale spojuje.

Autovestavba Nestbox je zcela nový fenomén, kdy si lidé přestávají kupovat velké obytné vozy a místo toho si do vlastního auta pořídí vestavbu, která ho promění na kempingový vůz.

Ve čtvrtek večer představí své pojetí aktů fotograf Dušan Tománek v galerii ŠATNY výstavou „Naostro”.

Čtvrtá výstava nese název „Nestour po Slovinsku” a je od fotografa Jiřího Thýna. Fotky, ilustrace a zápisky z cesty budou instalovány přímo v CAMPu. Dokumentární fotografie byly umělcem pořízeny během cesty po Slovinsku, kterou společně podnikl se svou rodinou ve vypůjčené dodávce s kempingovou vestavbou Nestbox od značky Egoé. Jeho děti zaznamenávaly cestu pomocí deníkových zápisů a ilustrací, které budou součástí výstavy.

Připravena jsou i vystoupení populárních českých hudebníků Michala Malátného, DJ Mardoši, kapel Mňága a Žďorp, Umakart, Korben Dallas, Hrubá Hudba, Komorous a Gingerhead. Se zajímavými hosty přijede vést rozhovory moderátorka Lucie Výborná.

Gastrozónou s vybranými specialitami provede herec Lukáš Hejlík. Nachystaná je i oblíbená výtvarná dílna pro děti. Ballin‘ Zlín zaujme náctileté streetballem, parkourem a street dance. Nebude chybět ani ukázka streetové módy, dílna úpravy oděvů nebo oblíbené zaplétané účesy.

Přímo v areálu bude možné kempovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám