Hlavní obsah

Festival ve Skutči zahájí opera, poprvé ve francouzštině

Novinky, Matěj Zelinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z ročníků festivalu slaví nějaké své poprvé. V případě XII. ročníku Tomáškovy a Novákovy hudební Skutče se oním poprvé stane opera ve francouzštině. Autorem Hoffmannových povídek, které festival ve Skutči 8. března zahájí, je totiž slavný mistr operet Jacques Offenbach.

Foto: Matěj Zelinka

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Článek

Návštěvníci se však nemusí obávat jazykové bariéry. Představení je vybaveno českými titulky. Fantastickou operu o pěti obrazech ve Skutči představí soubor opery Divadla F. X. Šaldy Liberec.

„Opera byla nastudována pod vedením režiséra a současně scénografa Martina Otavy, který do června roku 2014 působil v Liberci na pozici ředitele. V létě jsme s ním již domlouvali uvedení Libuše plzeňskou operou, protože se ujal vedení Divadla J. K. Tyla,“ uvedla Lenka Frídlová z organizačního výboru skutečského festivalu.

„Pan Otava má výjimečný cit pro výběr pěveckých rolí, ostatně je sám zpěvák. Jedinečné je však také hudební nastudování pod taktovkou dirigenta Martina Doubravského,“ dodala Lenka Frídlová.

Jak název opery napovídá, je inspirována skutečnými povídkami, které byly nejprve zpracovány jako divadelní hra. Jacques Offenbach začal na opeře pracovat v roce 1873, ale bohužel zemřel před jejím úplným dokončením, bylo svěřeno skladateli Ernestu Guiradudovi. Až v druhé polovině 20. stolení zvítězily snahy o její uvádění v co nejoriginálnější podobě.

Hoffmanovy povídky jsou jedním z nejuváděnějších titulů na světových jevištích, nejen pro znamenitost kompozice hudební, ale také pro svůj vnitřní příběh a brilantně vystavěné libreto.

Reklama

Výběr článků

Načítám