Hlavní obsah

Festival Valašské záření již tento pátek ve Vsetíně

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend plný zábavy se blíží. Festivalový program Záření představí ve Vsetíně od 8. do 9. září na 480 účinkujících. Dvaadvacet kapel, šest filmových představení, atraktivní výstavy a zvučná jména interpretů, jakými jsou Ewa Farna, Petr Kolář nebo Ivan Mládek – to je Valašské záření 2017 ve Vsetíně.

Foto: Lenka Novotná

Valašské záření je tradiční městskou akcí ve Vsetíně již 19 let.

Článek

Dopolední program Valašského záření nabídne od 9.30 hodin na Dolním náměstí hudební, pěvecká a taneční vystoupení úspěšných dětí ze vsetínských základních a mateřských škol. Interaktivní aktivity a hry pro děti již tradičně obstará Alcedo – středisko volného času.

Na pódiu na Svárově se během pátku vystřídá čtveřice kapel od folklor-bigbíťáků z Docuku, přes vystoupení dětské kapely Docela, hity v podání Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu až po funky-soul TopDream Company.

Chybět nebude ani folklorní blok na Svárově od 19.00 hodin, kde vystoupí vsetínské soubory Jasénka, Kotár a Vsacan spolu se slovenským souborem Váh z Púchova.

Na své si však v programu přijdou také děti, i ti dříve narození. Olomoucké Divadlo Tramtárie přiveze pohádku o malé Terezce a kouzelném autíčku, která se ztratí na školním výletě.

„Příznivce country muziky jistě potěší František Nedvěd s kapelou The Break. O bigbítové zakončení na Dolním náměstí se postarají vsetínské a meziříčské kapely Hattrick, Old Skart a Grogy,“ vyjmenovává Eva Hennelová, dramaturgyně festivalu.

Hlavním headlinerem 19. ročníku festivalu bude zpěvačka Ewa Farna s kapelou, které bude v pátek 8. září od 19.00 hodin patřit velký sál Domu kultury, kam zavítá po dlouhých osmi letech. Předprodej vstupenek na koncert Ewy Farne probíhá na pokladně kina Vatra.

Páteční festivalový den se však ponese také ve znamení Ivana Mládka, který se ve Vsetíně představí hned dvakrát nejen coby zpěvák a bavič po boku „Kalamity Jane“, Lenky Plačkové a Jana Mrázka, ale také jako osobitý výtvarník žertovného stylu. Výstava obrazů Ivana Mládka bude ve Vsetíně k vidění v Galerii Stará radnice od 8. září, kdy v 16.00 hodin proběhne její slavnostní otevření za osobní účasti autora.

V rámci festivalu nebudou však ani letos chybět atrakce pro děti na náměstí Svobody, jarmark a další doprovodný program. Filmové fandy jistě potěší projekce v kině Vatra za snížené vstupné a letní kino na Dolním náměstí. Ujít pozornosti návštěvníků by rovněž neměla výstava historických promítaček ze sbírky pana Ivana Hudce a fotografií pánů Randýska a Olšáka z rekonstrukce kina Vatra.

Zkrátka nepřijdou ani sportovní fandové. V pátek s úderem 14. hodiny budou na Dolním náměstí představeny nové dresy VHK Vsetín. Sobotní dopoledne na Svárově ovládnou vsetínské bojové sporty a taneční vystoupení. Pro aktivní vyznavače běžeckého sportu bude v sobotu od 9.30 hodin v Panské zahradě připraven veřejný trénink na 10. ročník běžeckého závodu Valachiarun.

Sobotní program nabídne nejen dixieland, ale také dechovou kapelu Horňané, nebo interaktivní show kejklíře Pupa, zlínský F-dur Jazzband, nevšední zpěvačku a hráčku na kvinton Gabrielu Vermelho & GaRe, vsetínské Conspiercy nebo Kosovce. Hlavními interprety druhého dne festivalu jsou Petra Černocká s Jiřím Pracným a několikanásobný „Stříbrný slavík“ Petr Kolář, který vystoupí se svou kapelou od 21.00 hodin na hlavním pódiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám