Hlavní obsah

Festival řemesel a jablečné slavnosti se těšily rekordnímu zájmu návštěvníků

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. října se ve Strančicích uskutečnil 4. ročník akce, jež byla ve znamení řemesel a slavností jablek. Příchozí nejvíce zaujaly ochutnávky jablek od místních sadařů, soutěž o nejlepší jablečný zákusek a nabídka výrobků místních i přespolních řemeslníků. V obležení dětí byly i tvořivé dílničky.

Foto: Aleš Rudl

Jablečné slavnosti ve Strančicích lákaly na ochutnávky jablečných odrůd od místních sadařů.

Článek

Areál zdejšího minigolfu se na den proměnil v řemeslný trh, na který dorazili šikovní řemeslníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Největší zastoupení měli držitelé regionálních značek regionu za Prahou – Zápraží a též Polabí. Přijeli i výrobci z Kraje blanických rytířů, Prácheňska a Vysočiny. 

„Ve stylových stáncích bylo možné pořídit vše od ručně vyráběných oděvních doplňků, šperků, dřevěných a keramických výrobků, domácích marmelád, medů, perníků, mýdel až po rukodělné výrobky do domácnosti či paličkované a sklářské výrobky,” vyjmenovala ředitelka MAS Říčansko Pavlína Filková. 

Pro děti bylo připraveno deset tvořivých dílniček, kde si mohly vyzkoušet například zdobení perníků, řezbářství, sklářství, moštování jablek či práci s keramikou. Tyto workshopy vzaly děti doslova útokem a bylo vidět, že je velice baví. Po absolvování alespoň poloviny z nich je čekaly odměny. 

Soutěž o nejlepší jablečný zákusek

Celý den byl ve znamení tématu jablek. Ve velkém jablečném stanu byly připraveny ochutnávky jablečných odrůd od místních sadařů. Příchozí nakrájená jablka ochutnávali a hodnotili. Jako nejlepší nakonec zvolili odrůdu Gala ze sadů Ing. Jana Janovského. 

Velkou pozornost vzbudila i soutěž o nejlepší jablečný zákusek. „Letos bylo do soutěže přihlášeno neuvěřitelných 34 moučníků, což je v její dosavadní historii rekord,“ zhodnotila zapojení hospodyněk i milovníků pečení autorka jablečných slavností Hana Jarošová.

Nejlepší zákusek zvolili sami návštěvníci, kteří moučníky posuzovali jak opticky, tak i chuťově. Ti nakonec určili, že vyhrál zákusek pod číslem 1. Jeho autorka paní Jedličková při přebírání hlavní ceny prozradila, že pekla podle francouzského receptu. O degustaci a hodnocení byl mimořádný zájem a lidé si kvalitu a originalitu velice pochvalovali.

Bohatý program na pódiu

Celou akci doplňoval pestrý program na pódiu, kde se vystřídaly desítky vystupujících. Velkému zájmu se těšila jak pěvecká, tak i recitační pásma.

Snad největší potlesk patřil dětskému pěveckému sboru Coro Piccolo, které představilo svojí pohádku O Červené Karkulce. Milé bylo vystoupení Souboru historického tance Salomé, do kterého se mohli zapojit i přihlížející.

Během odpoledne strhnul zájem i útok hasičat ze svojšovického sboru. Jako profesionálové působili členové kapely One Nihgt Gentleman. Akrobatickými prvky se hemžil výstup oddílu Ant Parkout Deadly Team Říčany. Program byl zakončen společným bubnováním v kruhu a i poté odcházeli návštěvníci z areálu jen pozvolna. Bylo vidět, že je atmosféra nesoucí se ve staročeském duchu doslova okouzlila.

Poděkování patří jak organizátorům akce, jimiž jsou Místní akcí skupina Říčansko, Mateřské centrum Lodička a Hana Jarošová, tak i řadě sponzorů, díky nimž mohla být akce realizována. Velkou měrou pomohli i členové správní rady MAS Říčansko a celá řada dalších dobrovolníků. 

Výběr článků

Načítám