Hlavní obsah

Festival jídla a pití v jihotyrolském Bolzanu přivítá i české návštěvníky

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora místních produktů z peněz Evropské unie je jistě záslužná. Bohužel od nás známe spíše negativní případy, kdy se z ní stávají menší nebo větší tunýlky pro kamarády mocných. V Jižním Tyrolsku to ovšem berou z gruntu, ve velkém a skutečně pro všechny.

Foto: EOS

Součástí festivalu jsou také veřejné degustace vín. Každý se tam může přesvědčit, že jihotyrolská vína jsou skutečnými skvosty evropského vinařství.

Článek

Půlmiliónová nejsevernější autonomní provincie Itálie, která dříve patřila rakousko-uherské monarchii, má pouze 3 produkty, které jsou chráněny značkou CHZO (chráněné zeměpisné označení). Evropská unie je udělila jihotyrolskému špeku, vínu a jablkům.

A místní s tímhle bohatstvím skutečně umí zacházet. Svědčí o tom například vysoká úroveň místní gastronomie a špičkové vinařství. Každoročním svátkem milovníků dobrého jídla a pití a možností prezentace těchto třech produktů je Genussfestival v Bolzanu. Letos se koná 24. až 26. května.

Jižní Tyrolsko je oblastí s největší koncentrací michelinských restaurací mimo Francii. Vždyť letos tu bylo uděleno celkem 22 michelinských hvězd. A nejedná se o restaurace ve velkých hotelích nebo v turistických centrech. Naopak. Většina jsou restaurace v zapadlých vesničkách. Ale o to vyšší kvalitu nabízejí.

A tak není divu, že mnoho z místních držitelů hvězd na Genussfestivalu bude předvádět své umění a někteří dokonce otevřou kuchařské kurzy pro návštěvníky, aby si mohli něco z hvězdných receptů sami uvařit. Nebude mezi nimi chybět ani Anna Matscher, jediná jihotyrolská "hvězdná" šéfkuchařka.

Jihotyrolský speck nemá s naším špekem nic společného. Je to kořeněná, zauzená a vyzrálá nejlepší část vepřové kýty bez kosti. Zraje nejméně 6 měsíců, takže chuť je takřka dokonalá. U nás jsou známé spíše sušené italské šunky ale jihotyrolský speck je přece jen díky uzení, středoevropské chuti blíže. Celkem 22 výrobců toho s označením CHZO (německy g.g.A) je pod stálou kontrolou a tak jejich produkty mají kvalitu skutečně zaručenou. Speck lze konzumovat zastudena ale jihotyrolští kuchaři z něj dokáží vykouzlit také skutečné kulionářské zázraky.

Která je nejúspěšnější vinařská oblast Itálie ? Ano, je to Jižní Tyrolsko. Právě tady je s ohledem na velikost populace nejvyšší množství vín, oceňovaných každoročně italským nezávislým sdružením Gambero Rosso. Nejvyšší titul "Tři skleničky" (Tre Bicchieri) má letos 26 jihotyrolských vín a například desertní víno Serenade Passito z Kalternu je pravidelně vyhlašováno jako nejlepší dezertní víno Itálie. Na Genussfestivalu samozřejmě nebudou chybět ani ochutnávky vín a setkání s vinaři.

Jablka jsou velkou jihotyrolskou komoditou. Vždyť každé osmé jablko na evropském trhu pochází právě odsud. A nejsou to jen čerstvá jablka, ale také široká škála výrobků z nich. Od moštů, cideru až třeba po sušená jablka, octy nebo hořčice. Skutečným průkopníkem v hledání nových a zajímavých využití jablek je sedlák Karl Luggin. Také ten se na Genussfestivalu se svými biovýrobky představí.

V programu Genussfestivalu jsou exkurze u některých výrobců specku, pěstitelů a zpracovatelů jablek ale také třeba mlékárny nebo tematické vycházky například na téma "Víno a architektura". Na seminářích se můžete také dozvědět, jak degustovat víno, špek nebo jablka a poznat jejich kvalitu. Takže přijeďte do slunného Bolzana a ochutnejte s námi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám