Hlavní obsah

Festival Finále Plzeň slavnostně zahájí předpremiéra filmu Hany, který se v Plzni natáčel

Novinky, Alena Lochmannová

Filmový festival Finále Plzeň, jehož 27. ročník se letos uskuteční v Měšťanské besedě od 27. dubna do 3. května, slavnostně zahájí předpremiéra snímku Hany, prvního českého filmu natočeného na jeden záběr.

Foto: Festival Finále Plzeň

Filmový festival Finále Plzeň slavnostně zahájí předpremiéra snímku Hany.

Článek

Snímek Hany, který režisér Michal Samir a producent Matěj Chlupáček natočili v září 2013 v centru Plzně v průběhu pouhých tří nocí, zahájí oblíbený festival Finále Plzeň.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo předpremiéru pro Finále Plzeň získat a že diváci festivalu uvidí snímek Hany jako první. Pro Michala Samira je Hany režijním debutem. Dvojice mladých tvůrců Chlupáček – Samir ale výrazně zaujala už na Finále v roce 2013 filmem Bez doteku, na kterém spolupracovali a který byl pro změnu režijním debutem Matěje Chlupáčka,” uvedla výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Film Hany je prvním českým celovečerním filmem natočeným "na jeden záběr". Podobná technologie byla například několikrát využita i u oblíbeného filmu tvůrců Hany s názvem Potomci lidí režiséra Alfonsa Cuaróna.

Snímek Hany se podařilo natočit za neuvěřitelné tři noci v ulicích Bezručova, Františkánská a Bedřicha Smetany. „Plzeň jsme si vybrali především pro nádherné lokace v centru a ohromnou vstřícnost města,” říkají režisér Michal Samir a producent Matěj Chlupáček.

Celý příběh a herecké akce se dva měsíce před natáčením každý den důkladně zkoušely se všemi 50 postavami, které ve filmu hrají. Do hlavní role své generační výpovědi obsadili tvůrci držitele Českého lva Ondřeje Malého, objeví se v něm i Hana Vagnerová, Jitka Schneiderová, Pavla Tomicová a další známé tváře.

Finále Plzeň letos přináší řadu novinek. Spolu se současnými českými celovečerními a dokumentárními novinkami se o Zlatého ledňáčka utkají poprvé i slovenské filmy. Svoji samostatnou soutěžní kategorii bude na festivalu poprvé mít také česká a slovenská televizní tvorba.

Letošní ročník připravil pocty třem významným domácím osobnostem spjatým se světem stříbrného plátna, které v tomto roce oslaví osmdesáté narozeniny - kameramanu Miroslavu Ondříčkovi, režisérce Věře Plívové-Šimkové a režiséru Juraji Herzovi, který se stane i předsedou mezinárodní poroty.

Diváci se také mohou těšit na besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, autorská čtení nebo projekce krátkých filmů. Pro zahraniční a domácí profesionály budou určeny Industry Days i vydání Industry Guide.

Reklama

Výběr článků

Načítám