Hlavní obsah

Festival dřeva na Slezskoostravském hradě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slezskoostravském hradě v Ostravě se v sobotu 17. září od 10 hodin uskutečnil hojně navštívený VII. ročník Festivalu dřeva. Dopoledne soutěžila tříčlenná družstva profesionálních dřevařů za účasti Moravskoslezského kraje, Žilinského kraje (Slovensko) a Slezského vojvodství (Polsko).

Foto: Josef Zajíc

Třetí disciplína: Single Buck - řezání ruční pilou na čas. Festival dřeva 17. září 2011

Článek

Soutěžilo se o Beskydský pohár 2011 hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase. Profesionální dřevaři museli zvládnout pět náročných disciplín s různým dřevařským nářadím a náčiním. Museli prokázat zdatnost, sílu, rozvahu a profesionální um. Všichni podávali dobré výkony a byli příkladem zúčastněným návštěvníkům a především dětem. Ukázali příkladný fortel dřevařské práce.

V poledne si pak děti mohly vyzkoušet pod vedením zkušených dřevařů svůj technický um v práci ze dřevem.

Odpoledne od 13 hodin byla zahájena další dovednostní soutěž profesionálních sportovců dřevařů mezi reprezentanty České republiky a Polska. Chlapi jako hory soutěžili ve čtyřech ze šesti disciplín, které probíhají na Mistrovstvích světa nebo Evropy.

Nejprve se rozhořela bitva v disciplíně Stock Saw - řezání sériovou motorovou pilou, následovala náročnější disciplína Standing Chop - přesekávání stojícího kmene, velmi náročná byla třetí disciplína Single Buck - řezání ruční pilou.

Po této disciplíně se začali vedení ujímat dřevaři z Polska. Ve čtvrté disciplíně Underhand chop - přesekávání ležícího kmene se reprezentanti ČR snažili zvrátit výsledek. To se nepodařilo a tak Polsko zvítězilo v poměru 10:7.

Další dvě disciplíny divákům předvedl v exhibici Martin Komárek, který letos obsadil 3. místo na Mistrovství světa v Nizozemsku.

Po těchto soutěžích probíhaly na vedlejším hradním podiu vystoupení známých kapel Děda Mládek Illegal Band a Mňága a Žďorp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám