Hlavní obsah

Festival 6 týdnů baroka vstupuje do druhé poloviny

Novinky, Alena Lochmannová

Festival 6 týdnů baroka postupně oživuje barokní skvosty Plzeňského kraje. Po prvních třech prodloužených víkendech, které se v červenci odehrály na Nepomucku, Klatovsku a Tachovsku, ožívají v srpnu další tři oblasti: Kladruby a Stříbro, Plasy a Mariánská Týnice a Manětín a Nečtiny.

Foto: Milan Vachal

"6 týdnů baroka" slavnostně zahájil 3. července komponovaný večer na zámku v Nebílovech

Článek

„Máme radost z toho, jak velký ohlas má festival u diváků i místních lidí, kteří se k nám velmi rádi přidávají. Poslední koncert, který se odehrál v kostele sv. Anny v Plané, byl zcela vyprodaný. Považuji letošek především za zkoušku festivalu 9 týdnů baroka, který bude v příštím roce jedním z osmi hlavních programových projektů Plzně - Evropského hlavního město kultury 2015. Odehraje se celkem na 63 místech Plzeňského kraje a bude to největší barokní festival v České republice,” uvedla autorka celkového konceptu festivalu Kateřina Melenová ze společnosti Plzeň 2015.

6 týdnů baroka slavnostně zahájil 3. července komponovaný večer na zámku v Nebílovech, díky festivalu letos postupně ožívají zámky, kláštery, kostely i krajina na dvaceti čtyřech místech v šesti západočeských regionech.

Návštěvníci si vedle autentické dobové hudby, divadla, iluminací a ohňostrojů vychutnávají také chutě a dokonce i vůně parfémů z dílny Petry Hlavaté, které jsou inspirované 7 smrtelnými hříchy a 7 ctnostmi. Baroko lze tak zažít opravdu všemi smysly.

V srpnu se jako první představí oblast Stříbro a Konstantinovy Lázně v době konání Zahradních slavností ve Svojšíně. Program začne 31. července pěším výletem po barokních památkách a Barokní nocí s večerními iluminacemi a ohňostrojem na návsi v Cebivi před kulisou chátrajícího zámku.

Páteční program 1. srpna se bude odehrávat na klášterní půdě v Kladrubech. Originální labyrint vůní hříchů a ctností naladí diváky na taneční představení Barokní tělo odhaleno, které se odehraje přímo v klášterním kostele. Večer zakončí originální dobový ohňostroj Teatrum pyrotechnicum.

V sobotu zve program na Barokní zahradní zámeckou slavnost ve Svojšíně, v neděli můžete sdílet radost z nově obnovené Cesty smíření mezi malebným městem Úterý a Vidžínem.

Během barokní noci v Kladrubech budou součástí programu i ochutnávky barokní kuchyně.

Program v oblasti Plasy – Kralovice - Radnice, který proběhne v době konání plaské pouti, začne 14. srpna otevřením nové naučné stezky po jedné z nejslavnějších starých poutních cest spojující dvě stavby vytvořené stavitelem Janem Blažejem Santinim - cisterciácký klášter v Plasích a poutní kostel v Mariánské Týnici. 

Program posledního barokního týdne na Manětínsku začne 21. srpna v půvabném městečku Rabštejn, kde v kostele Panny Marie Sedmibolestné zazní varhany a svíce osvítí barokní alej do dvora Vranova. Tečku za letošním festivalem udělá koncert Lukáše Vendla & Harmonia Delectabilis v kostele sv. Barbory v Manětíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám