Hlavní obsah

Férově posnídali také v Třebíči

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Třebíč se v sobotu 14. května připojila k 41 českým a moravským městům, kde lidé veřejně posnídali potraviny se známkou Fair Trade.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Účastníci férové snídaně u Žižkovy mohyly v Třebíči.

Článek

Zapojili se tak mezi snídaňové happeningy konané již tradičně na Světový den pro fair trade po celém světě. Vyjádřili tím svůj zájem o výrobky, při jejichž produkci v zemích globálního Jihu nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

V Třebíči se snídalo na dvou místech. Síly spojilo Zdravé město Třebíč a středisko ekologické výchovy Chaloupky o. p. s. Na Karlově náměstí stál stánek, u něhož studenti Hotelové školy Třebíč nabízeli kolemjdoucím fair trade kávu nebo čaj a dávali jim též ochutnat dobroty z fairtrade surovin, které předtím ve škole pod vedením svých pedagogů napekli.

„Vypilo se přes dvacet termosek fair trade čaje či kávy,“ uvedla Iveta Ondráčková, která v Třebíči koordinuje projekt Zdravé Město.

Férově se snídalo ale také v trávě u Žižkovy mohyly na Hrádku. Účastníci přinesli např. buchtu z Fair Trade kakaa a kokosu, domácího tvarohu a mouky z nedalekého mlýna. Pilo se též férové kakao z mléka z mlékomatu. Poté, co si účastníci akce trochu zaplnili vyhládlé žaludky, začali na cestičku pískem vysypávat černobílé logo Fair Trade.

„Férovou snídani chceme příští rok určitě zopakovat. Chtěli bychom přidat soutěž o nejlepší férovou buchtu. Kdo chce, může klidně už teď začít vymýšlet a zkoušet recepty z Fair Trade surovin,“ sdělila Eva Králíková z ekologického centra Chaloupky o. p. s.

Světový den pro fair trade se koná vždy druhou sobotu v květnu a letos se celosvětově slaví již po desáté. Loňské snídaně se zúčastnilo kolem 110 000 lidí v 21 zemích světa. V ČR se tato akce konala poprvé a zúčastnilo se jí dva a půl tisíce lidí. Celorepublikově akci koordinovala organizace NaZemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám