Hlavní obsah

Faremní zpracování bioprodukce má budoucnost nejen na Valašsku

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomén faremního zpracování na „Valachoch“ žije. Potvrdil to zájem o středeční seminář Bio v regionu, který 10. května uspořádal Bioinstitut, o. p. s., na Střední zemědělské a přírodovědné škole v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Sylva Horáková

Studenti vyrobili kozí biosýr.

Článek

Studenti a zástupci veřejnosti se nejprve seznámili s výrobou sýru pod vedením odborníka. Ivan Hrbek, sám farmář a producent bio mléčných výrobků a zároveň předseda Svazu faremních zpracovatelů, zasvětil účastníky do tajů sýrařské praxe. Místní studenti tak měli ojedinělou příležitost vyrobit si sýr z kozího mléka. 

Po praktické ukázce následovala teorie. Statistička Andrea Hrabalová na číslech ukázala, že ekologické zemědělství v regionu má již svou tradici. Nejen že Zlínský kraj má nadprůměrné zastoupení ekologicky obhospodařované půdy, ale místní farmáři se nebojí ani svou produkci tzv. „finalizovat“.

Ve Zlínském kraji je celkem 369 ekofarem, které hospodaří na zhruba 37 tisících hektarů, což představuje téměř 20procentní podíl na celkové zemědělské půdě kraje. Od roku 2005 vzrostl počet ekofarem ve Zlínském kraji téměř čtyřnásobně. Každá desátá farma je v kraji ekologická a zhruba každá sedmnáctá se věnuje i zpracování.

„Finalizace produkce znamená, že na farmě vyprodukujete jak surovinu – tedy vypěstujete obilí nebo vychováte dobytek, tak vyrábíte biopotravinu určenou konečnému spotřebiteli. Sedlák se postará o celý výrobní proces až po konečný výrobek – tedy např. mléčný produkt nebo třeba balíček masa, který si může spotřebitel koupit,“ vysvětlila Andrea Hrabalová.

Takových podniků, které ve Zlínském kraji hospodaří ekologicky a snaží se vyrábět biopotraviny, je již celkem 22. A na nezájem spotřebitelů si nemohou stěžovat.

Miroslav Hrout spolu se svou ženou vyrábí přes dvacet druhů výrobků z kravského mléka v minimlékárně přímo v Rožnově pod Radhoštěm. Tomáš Ondruch – pokračovatel ovčácké tradice se rovněž zpracování nebojí – dělá ovčí sýry, jogurty a klasiku – žinčici a brynzu. Nechyběla i zástupkyně největší mlékárny v okolí. Ředitelka Valašské mlékárny Jana Novotná ohromila čísly, jež reprezentují výrobu biojogurtů pro obchodní řetězec, které si mohou spotřebitelé po celé republice koupit s etiketou Naše bio.

Děti zvířata ze zoo znají lépe než ty ze stájí

Komplexní přístup k zemědělství v podniku se sedmnácti zaměstnanci představila Ludmila Mužikovská z Agrofyto Lidečko. Přiznala, že s postupem času se rozhodli otevřít zemědělský podnik světu.

„Je potřeba spolupracovat a nadchnout pro naši práci budoucí generace. Je strašné, že děti dokážou říci, kolik zvířat znají ze zoologické zahrady, přičemž živé malé telátko třeba nikdy neviděli. A nejedná se jen o děti z měst, ale i z venkova,“ varovala Ludmila Mužikovská a dodala, že pokud má mít zemědělství budoucnost, je třeba právě s mladou generací pracovat.

O tom, že se ve Zlínském kraji takovým aktivitám daří, poreferovala Renata Vaculíková z Informačního střediska Moravské Kopanice. Pozvala na akce pořádané v letošním roce, mezi nimiž nebudou chybět exkurze na farmy. Nad akcí převzala záštitu radní Zlínského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Margita Balaštíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám