Hlavní obsah

Fanatický turista se honí za kulatými známkami

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála patnáct let brázdí Josef Klimeš z Prostějova Českou republiku s cílem ulovit další turistické známky. Zakládající člen Klubu sběratelů turistických suvenýrů vlastní mimo jiné i úctyhodnou sbírku dřevěných pohlednic a turistických holí.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Kulatých symbolů turistiky má Josef Klimeš doma už přes třináct tisíc. „Někdy ukořistím i deset známek za jediný den. Jindy se ale stane, že za tři dny najezdím stovky kilometrů, za benzín utratím tři tisíce a dovezu si jednu jedinou,“ potvrdil posedlost dřevěnými kolečky sběratel.

Známky se podle jeho slov vyrábí z olšového dřeva, které se k nám dováží z Ruska. Stejně zajímavou je i další sbírka, kterou nadšenec chová jako oko v hlavě. Vypalované a sítotiskové pohlednice Josefa Klimeše jsou skutečným unikátem, jsou totiž také dřevěné.

Pohlednicemi jsou z olšové nebo javorové dýhy, jejich cena odpovídá složitosti výroby. Zatímco ty novodobé pořídíte od 25 do 40 korun, cena starých kusů se pohybuje v tisících. „Najdete na nich hrady, zámky, lázně, města i nejrůznější kuriozity v podobě třeba vánočních přání,“ doplnil sběratel, který obě sbírky neustále rozšiřuje a nevyhýbá se ani výměnnému obchodu.

Klub sběratelů turistických suvenýrů

Klub sběratelů turistických suvenýrů byl založen 19. dubna 2003 v Liberci. Tímto datem začíná nová historie jak v turistice, tak ve sběratelství. Klub sdružuje zájemce o sběratelskou činnost s turistickou tematikou.

Zakládající členové k tomuto kroku dospěli po zralé úvaze a zjistili, že je to velice zajímavá zábava. Bohužel také finančně náročná. Vždyť co by pravověrný turista neudělal nejen pro sebe, ale i pro budoucí pokolení. Sběratelství mu dává pocit osobního uspokojení, možnost osobní prezentace (nikoliv vytahování se, takoví my nejsme!) a v neposlední řadě i obdiv neinformované turistické veřejnosti nad dosaženými znalostmi každého jednotlivého člena KSTS.

Pro případné zájemce je v klubu připravena bohatá činnost jako například: společné srazy, výlety za suvenýry, plnění stupňů Žrací turistiky, možnost osobní prezentace sběratelské činnosti (machrování), vyprávění humorných historek ze získávání suvenýrů, soutěž o Bóráka KSTS apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám