Hlavní obsah

Fakulta ekonomická se v Plzni přestěhovala do univerzitního kampusu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni se během letních prázdnin přestěhovala z Husovy ulice do univerzitního kampusu na Borech. Nový semestr zahájila ve zrekonstruovaných prostorách budovy Univerzitní 22, které oficiálně slavnostně otevřela v úterý 27. září.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni se během letních prázdnin přestěhovala z Husovy ulice do univerzitního kampusu na Borech.

Článek

Provozní náklady budovy v Husově ulici činily v loňském roce 2,5 miliónu Kč. Přesunem fakulty ekonomické na Borská pole ušetří Západočeská univerzita téměř celou částku, nárůst nákladů bude minimální.

„Zvýší se využitelnost učeben v budově Univerzitní 22, zlepší se výukové prostředí pro budoucí ekonomy, a především provázanost s technickými fakultami v borském areálu, které zajišťují na ekonomické fakultě výuku některých předmětů a naopak,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Holeček.

Náklady na rekonstrukci v hodnotě necelých 18 miliónů Kč uhradila univerzita z dotace MŠMT. „Jedná se o investici do budoucna, neboť opuštěním budovy v Husově ulici výrazně ušetříme za rekonstrukci staré budovy, která by byla v případě jejího dalšího používání nezbytná a byla by mnohem rozsáhlejší,” doplnil rektor.

Děkan Fakulty ekonomické Miroslav Plevný realizovanou investici velmi oceňuje: „Naše fakulta si přestěhováním do univerzitního kampusu významně polepšila. Učitelé získali důstojné prostory pro svou výukovou i vědeckou práci. Studenti mají k dispozici nejen několik nových, moderně vybavených fakultních učeben, ale především jim odpadla nutnost přejíždění mezi učebnami v centru města a na Borech a mají zde daleko lepší možnosti ve využívání další univerzitní infrastruktury, například knihovny, menzy či tělocvičen.”

Budovu Husova 11 a také objekt v sadech Pětatřicátníků 27 vrátí Západočeská univerzita městu Plzni. Zastupitelstvo města Plzně vrácení daru již odsouhlasilo, nyní se jedná o termínu, kdy město budovy převezme. Letos v červenci už univerzita vrátila městu budovu v Tylově 18, kterou měla ve výpůjčce.

Od nového akademického roku se začala opět naplno využívat budova v Jungmannově 1. Přestěhovala se sem Univerzita třetího věku z Husovy ulice, sídlí zde také katedra politologie Fakulty filozofické ZČU, Bílý kruh bezpečí a některé studentské organizace. Ve velkých posluchárnách budou vyučovat fakulty právnická, filozofická a pedagogická. V nárožním prostoru po bývalé univerzitní galerii bude nájemce provozovat literární kavárnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám