Hlavní obsah

Extrémní závod Beskydská sedmička prověří přes tři tisíce sportovců

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní závod Adidas-Continental Beskydská sedmička, který má statut Mistrovství ČR v horském maratónu dvojic, odstartuje v pátek 5. září po 22. hodině z náměstí Svobody v Třinci.

Foto: tým B7

Beskydská sedmička v noci.

Článek

Přes tři tisíce sportovních nadšenců se bude snažit v limitu 30 hodin o co nejrychlejší přechod sedmi nejvyšších vrcholů Beskyd. Cíl je ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vítězové minulého ročníku Jaroslav Balatka a Pavel Štryncl zvládli trasu dlouhou 94 km s převýšením 5430 m, což odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2, v čase 11:49:14 hodin. Naopak do cíle nedošel každý třetí tým.

Závodníci se akreditují do závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud budou hromadně dvěma speciálními vlakovými soupravami přepraveni do Třince, místa startu. Z náměstí zamíří dlouhý had čelovek na Velký Javorový odkud budou závodníci pokračovat přes Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník až na náměstí Míru ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde je cíl závodu.

O závod je obrovský zájem

Letos se registrovali i závodníci ze Slovenska, Polska, Itálie, Irska a Lucemburska. Pár dní po spuštění registrace jsou zaplněna všechna místa, včetně míst určených pro charitu.

„Letos jsme 600 startovních míst dali k dispozici dobročinným organizacím Centrum Bazalka a Šafrán dětem, které pracují s opuštěnými nebo handicapovanými dětmi a mládeží. Startovné přes tyto organizace bylo vyšší, a přesto se po něm jen zaprášilo. V zahraničí je to běžná věc a mě velice těší, že to “funguje” i u nás,„ řekl leader závodu, známý horolezec Libor Uher.

Závodníky letos čekají novinky na startu i po trase. Do startovního koridoru se budou závodníci nově řadit podle kategorií - Sport a Hobby, aby se předešlo tlačenicím při předbíhání v úzkých horských úsecích. Pořadatelé také upravili trasu, a to z důvodu projektu Lesů ČR - Návrat tetřeva do volné přírody.

Vrcholem Travného projdou jen závodníci kategorie Sport (MČR), kteří soupeří o titul mistra republiky. Většina startovního pole, tedy kategorie Hobby, půjde spodní traverzovou cestou a z Travného tak „ochutná” pouze prudkou sjezdovku na Sviňorkách. O chybějící výškové metry ale hobíci nepřijdou, nově si projdou sjezdovku ve Skiareálu Řeka.

Pořadatelé Adidas-Continental Beskydské sedmičky letos přicházejí také se zcela novou časomírou, díky které bude Beskydská sedmička online. „Oproti předešlým čtyřem ročníkům budeme měřit mezičasy ze všech vrcholů a všech údolních stanic. Průchody kontrolami se budou odesílat na server a následně se zobrazí na stránkách závodu,“ řekl Libor Uher. Novinku vítají i záchranáři horské služby.

Start závodu je vždy velkým zážitkem. Závodníkům dává požehnání farář, zpívá se česká hymna a poté za světel ohňostroje, světelné show a podmanivé hudby vyráží závodníci na trasu závodu.  

Letos navíc bude start okořeněn svatbou dvou účastníků závodu Lukáše a Danči z Čech, kteří se loni na náměstí zasnoubili. Těsně před startem je na podiu oddá starostka Třince Věra Palkovská.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v neděli od 11 hodin na náměstí ve Frenštátě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám