Hlavní obsah

Extrémní horko hrad Loket nepokořilo

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rytíři, krásné dámy, draví ptáci, kupci a řemeslníci a k tomu stovky a stovky lidí. Tak vypadal uplynulý víkend na hradě Loket, kde se odehrály tradiční Středověké slavnosti purkrabího Půty. A nedokázalo tomu zabránit ani skutečně extrémní horko, které slavnosti provázelo.

Foto: Pavel Reichard

Přestože bylo na hradě Loket extrémní horko, dravci sokolnického sdružení Teir předvedli divákům ukázky loveckého výcviku.

Článek

Program byl bohatý a v mnohém se od minulých let lišil. „Snažíme se, aby si diváci přišli na své a viděli každý rok něco jiného,“ potvrdil Petr Dočkal z pořádající agentury Equites.

„V letošním roce to jsou skupiny, které na Lokti dosud nevystupovaly. Diváky zavedly do období vrcholného středověku, renesance i baroka. Trochu nás trápí počasí. Na Lokti nám obvykle svítí slunce, ale letos je ho trochu moc. V takovém vedru není pobyt v gotické zbroji nic příjemného,“ konstatoval Dočkal.

Extrémní horko neodradilo množství návštěvníků, kteří přišli obdivovat šikovnost řemeslníků ze sdružení Danar, předvádějících tradiční výrobu dřevěných a kožených věcí tak, jak to dělali jejich předchůdci v patnáctém století. Středověk navodila také vystoupení skupiny Burdýři, jejíž členové si ve svých plechových zbrojích horka užili vrchovatě.

Nádvoří hradu Loket pak ovládlo jemné šermířské umění renesančních a barokních kordů, které mistrně ovládali členové skupiny Exulis. Atmosféru dotvářela muzika hudebníků Arcus a Rebule. Návštěvníci slavností nebyli ani v ohrožení ztráty dobré nálady. Kejklířské kousky Rudyho Hardena a osobitý humor Pouličního divadla Viktora Braunreitera bavily velké i malé diváky tak, že se chvílemi hrad otřásal jejich smíchem v základech.

Jediný, kdo horké počasí a davy lidí snášel skutečně s nechutí, tak byli dravci a sovy sdružení Teir. „Dravci jsou líní od přírody a v horku se jim létat už vůbec nechce,“ připustil sokolník Michal Procházka. „Ale nakonec se nechají přesvědčit a divákům své letecké umění stejně předvedou. Jen jim v takovém počasí musíme zajistit dostatek vody na pití i jako koupel.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám