Hlavní obsah

Evropští lídři i světoví urbanisté míří do Brna na největší středoevropskou konferenci Smart City

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržitelný rozvoj je, oč bychom měli dbát. Chcete-li vědět více, zamiřte ve dnech 25. a 26. dubna na URBIS Brna na konferenci, která se koná na brněnském výstavišti. Účast potvrdili zástupci více než 50 měst z celé Evropy, zástupci Evropské unie a špičky v oboru Smart City.

Foto: Lenka Žáčková

URBIS Smart City Fair se odehraje v Brně

Článek

Cílem je představení největších hráčů na poli Smart City a ukázat představitelům středoevropských měst cestu, jak smysluplně budovat koncept chytrého města, který je pro radnice 21. století největší výzvou. Součástí bude Summit chytrých měst celé Visegrádské čtyřky. Svoje zkušenosti představí i zástupci dvou zemí, které jsou v Evropě lídry v zavádění chytrých řešení – vystoupí norská velvyslankyně i velvyslanec Francie.

Vedoucí manažer projektu URBIS Smart City Fair Martin Videczký vnímá URBIS jako unikátní platformou pro sdílení zkušeností a navazování kontaktů mezi městy, které jsou dnes v Evropě lídry v oblasti smart city a osvícenými představiteli měst, kteří prosazují nová řešení usnadňující život svým občanům.

První den vystoupí uznávaná urbanistka a architektka Louise Vogel Kielgast z kodaňského studia Gehl Architects. Na konkrétních případech ukáže, jak lze vybudovat chytré město, ve kterém se lidem lépe žije. Dvoudenní program by měl propojit velkorysé ideje s praktickými informacemi a zkušenostmi se samotným zaváděním řešení. Druhý den má prezentovat příklady středoevropských měst, jejichž problémy jsou všem blízké. Měl by inspirovat, jak urychlit zavádění chytrých řešení, a podnítit vzájemnou spolupráci mezi městy.

V Brně budou představeny vídeňské projekty, které testují lepší život například v nové čtvrti Seestadt - Aspern. Čtvrť pro více než 20 tisíc obyvatel díky solárním panelům vyprodukuje více energie, než sama spotřebuje. Místo obchodního centra má nákupní třídu s obchody a službami v přízemí domů a místo aut se tu pohybují hlavně chodci a cyklisté. Samozřejmostí jsou dobíjecí stanice pro elektrokola, širší chodníky než jízdní pruhy pro auta, která jezdí maximálně třicítkou.

Seestadt Aspern má přispět k plnění ambiciózních plánů „chytrého” města Vídně, které chce do roku 2025 snížit individuální automobilovou dopravu na 20 procent stavu z roku 1990 a v letech 2005 až 2050 dosáhnout poklesu energetické spotřeby města minimálně o 40 procent.

Chytrá řešení v Brně představí vídeňská čtvrť Stavanger, francouzské Bordeaux - čtvrť Euroatlantique, Graz - čtvrť Reininghaus, Rotterdam a  čtvrti Heart of South či španělské Bilbao. Na pódium zamíří i prezident sekce TEN Evropského hospodářského a sociálního výboru Pierre Jean Coulon a program financování investic do chytrých měst představí Pierre-Emmanuel Noel z Evropské investiční banky.

Program doplní výstava největších českých i nadnárodních hráčů na trhu chytrých řešení. Své produkty pro efektivnější správu města, zdrojů i komunikace s občany přivezou například společnosti Mastercard či ČEZ ESCO, které se staly generálními partnery akce.

Stane se i Brno „chytrým“ městem příjemným pro život? To je téma, které také bude diskutované, vždyť už samotný projekt URBIS Smart City Fair stojí na kvalitním propojení organizátora, společnosti Veletrhy Brno, s městem Brnem, které dlouhodobě téma Smart City řeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám