Hlavní obsah

Evropský den sousedů v Plzni oslavily tisíce lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnovou sobotu se Plzeň připojila k desítkám evropských měst oslavujících Den sousedů. Zatímco v zahraničí se jedná o tradici fungující od roku 1999, v Plzni se letos konal poprvé, a to pod hlavičkou projektu Evropského hlavního města kultury.

Foto: Plzeň 2015

Nejzajímavějším rysem celého dne byla pestrost jednotlivých akcí.

Článek

Aktivně se na něm podílelo kolem padesátky pořadatelů z dvaceti plzeňských organizací, na sousedských večeřích si pochutnalo odhadem 1500 strávníků, kteří kromě vlastních zásob spořádali také 2015 piv věnovaných díky spolupráci s Plzeňským Prazdrojem a několik přepravek křimického zelí.

„Skutečně nás potěšilo tak silné zapojení veřejnosti do akce, kterou jsme chtěli podpořit vlastní aktivitu místních sdružení i jednotlivců. Cítíme, že se nám podařilo přinést změnu a inspiraci pro oživení venkovního prostoru, kde kdokoliv mohl udělat svou malou kulturní slavnost,” uvedl programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Celodenní akce zahrnovala komentované procházky po různých čtvrtích, komunitní slavnosti a setkání v městských částech i neformální sousedské večeře.

Odpolední program probíhal na patnácti místech,  na nejnavštěvovanějších se během dne zastavilo několik stovek lidí. Sousedský jarmark u dobrovolnického centra Totem na Lochotíně přilákal kolem šesti set diváků, účast byla hojná také v Borském parku, kde se o zábavu postaralo občanské sdružení Žonglér. Nezvykle živo bylo na Husově náměstí, kde Alternativní kulturně-vzdělávací centrum Plzeň působící v budově bývalého gymnázia zapojilo místní včetně vietnamské i romské komunity.

„Několik ohnisek působilo v místech, která jsou zapojená do programu Pěstuj prostor a lidé sami si tam přejí dostat více života. Kromě Husovo náměstí se podařilo nalákat návštěvníky také skautskému oddílu Střela do Českého údolí, poprvé se otevřelo kulturní centrum Plzeň Zastávka v nepoužívané nádražní budově nad zimním stadionem. Zajímavý program se představil také na Skvrňanech v rámci modelového komunitního centra Zeměloď,” vyjmenoval Marek Sivák z týmu Plzeň 2015.

Nejzajímavějším rysem celého dne byla pestrost jednotlivých akcí. Probíhaly komorní večeře i velkolepé hody, lidé grilovali na ulicích nebo ve dvorech domů, zahlédnout jste mohli i kostýmované účastníky středověké hostiny v centru města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám