Hlavní obsah

Ensemble Opera Diversa nabídne v brněnské Redutě svůj letošní první orchestrální koncert

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní orchestrální koncert se bude konat 4. března v Mozartově sále Reduty v Brně. Na programu bude tvorba dvou představitelů Kyjevské avantgardy, Querellovy písně Vojtěcha Dlaska a Suity Pavla Haase z roku 1939. Dirigentem bude Robert Kružík, sólistou hobojista Vilém Veverka.

Článek

Ukrajinskou hudbu představí díla dvou skladatelů. Valentin Silvestrov (*1937) spolu s vrstevníky patřil k tvůrcům ukrajinské hudební avantgardy (tzv. „kyjevská“). Podněty Nové hudby vstřebávala v dobách stalinismu skrze historicky i geograficky blízké Polsko a tamější proslulý festival Varšavská jeseň.

Ivan Karabic (1945–2002) se stal po dosažení ukrajinské nezávislosti v roce 1991 klíčovou osobností hudebního dění v novém státě. Založil nejvýznamnější ukrajinský festival současné hudby Kyjev Music Fest, kde jako umělecký vedoucí působil až do své smrti. Jako profesor Kyjevské hudební akademie ovlivnil novou generaci ukrajinských skladatelů. Jeho hudba vychází z tradice Gustava Mahlera, Dimitrije Šostakoviče a lidové hudby.

Brněnský skladatel Vojtěch Dlask (*1979) bude zastoupen premiérou své nové, ponejprv uváděné skladby Querellovy písně pro hoboj a smyčce. Ve své tvorbě se zabývá vztahy a nejednoznačností vysokého a nízkého, často se zde střetává duchovní rovina s „podvratným“ myšlením. V jeho skladbách se vyskytují žánrové přerody, kompozice často vycházejí z literární předlohy.

Pavel Haas (1899–1944), spjatý s Brnem, je patrně nejvýznamnějším žákem Leoše Janáčka. Jeho skladby spojují prvky moravského folklóru a židovské melodiky s kompozičními postupy meziválečné hudební avantgardy. Jeho násilnou smrtí v Osvětimi byla přervána nejsilnější a nejoriginálnější janáčkovská linie. Úprava úpravu pro obsazení hoboje a smyčců Suity Pavla Haase je od kmenového skladatele EOD Ondřeje Kyase

Program koncertu:

Valentin Silvestrov: Silent music pro smyčcový orchestr (2002) 11’ ČESKÁ PREMIÉRA; Vojtěch Dlask: Querellovy písně pro hoboj a smyčce (2020) 22’ PREMIÉRA; Ivan Karabic: Sedm preludií pro smyčce (1997) 14′ ČESKÁ PREMIÉRA; Pavel Haas: Suita v úpravě Ondřeje Kyase pro hoboj a smyčce (1939/2015) 18’

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám