Hlavní obsah

Elvis Presley byl nejen bouřlivák, ale především vynikající zpěvák a showman

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesáti let by se letos 8. ledna dožil americký Elvis Presley. Měl hodně hitů, ale také hodně milenek, ale ve skutečnosti miloval jen pár žen. Nezřízený život obletové celebrity ale nemohl trvat věčně. Zemřel v srpnu roku 1977 ve věku dvaačtyřiceti let.

Foto: archiv autora

Typický snímek zpěváka, jenž se stal legendou.

Článek

Když to Elvis Presley rozjel na jevišti, přičemž vsadil jak na své největší hity, tak na svou typickou eroticky vyzývavou choreografii, měl potom co dělat s těmi ženami a dívkami, které se rozhodly, že s hvězdou rokenrolu skončí v posteli.

A přece se jednoho dne nedočkaly, protože jim jejich idol zemřel na selhání srdce způsobené nestřídmým požíváním povzbuzujících prostředků, což vedlo i k pozdější zpěvákově nadváze. Na záběrech pořízených na posledních koncertech působí více než stokilový zpěvák téměř jako karikatura sexuálního idolu z 50. a 60. let. Tehdy svými „obscénními“ pohyby u mikrofonu na jevišti vyprovokoval puritánskou část Američanů ke křižáckému tažení proti rock´n´rollu. Jak by ne, když byl mladý, hezký a hodně sexy!

Elvis Presley se narodil 8. ledna 1935 v městě Tupelo v americkém státě Mississippi a jak sám tvrdil, měl krásné dětství. Už jako žák páté třídy se umístil v pěvecké soutěži na pátém místě a své zkoušel, kde se dalo.

Cesta, kterou Elvis Presley za svůj život prošel, může sloužit jako čítankový příklad splnění „amerického snu“. Už jako středoškolák, který si vydělával jako uvaděč v kině čtrnáct dolarů týdně, měl nejen talent, ale především velkou kliku. Postarala se o to písnička Heartbreak Hotel (Hotel U zlomeného srdce). Takřka přes noc se stal zbožňovaným idolem, jehož show tehdy převálcovala uhlazeného elegána Franka Sinatru. 

Strmou kariéru nezastavil ani povolávací rozkaz. Sloužil za oceánem, v Německu, kde se tehdy zamiloval do Priscilly Beaulieu, tehdy čtrnáctileté dcery důstojníka americké armády. Když se po dvou letech vrátil „do civilu“, měnil se hudební styl a do jeho repertoáru pronikal i střední proud a začal hrát také ve filmu.

A jakou roli hrály v jeho životě ženy? Měl nepochybně mnoho milenek a přítelkyň. Jako dvaatřicetiletý se oženil až s již zmiňovanou Priscillou Beaulieu, která mu v roce 1968 porodila dceru Lisu Marii. Když jí bylo pět let, což bylo v roce 1973, tak se její rodiče rozvedli.

Další Elvisovou milenkou byla zpěvačka Linda Thompson, s níž oslavil  „král rock´n´rollu“ v roce 1975 své čtyřicátiny. Tehdy málokdo tušil, že hvězdě zbývají jen dva roky života. Když byl pak v úterý 16. srpna 1977 nalezen svou tehdejší snoubenkou Ginger Alden bez známky života na podlaze koupelny ve svém domě nazvaném Graceland v Memphisu, mnoho lidí věřilo, že zemřel na předávkování drogami. Oficiální verze se však přiklání k tomu, že příčinou smrti byl srdeční infarkt.

Král rock´n´rollu, jak se mu přezdívalo a přezdívá, byl nepochybně jednou z nejvýraznějších osobností světové populární hudby poválečných let. Během své kariéry překonal mnoho rekordů prodeje desek a návštěvnosti koncertů. Víc než sto jeho singlů se dostalo do TOP 40 v USA a sedmnáct se dostalo na první místo. Dodnes bylo prodáno přes jednu miliardu kopií jeho nahrávek.

Dočkal se slávy, která přetrvala téměř čtyřicet let po jeho smrti a kterou pádně vystihl například Jerry Hopkins, když svého času napsal: „Amerika dala světu čtyři věci: basketbal, hot dog, coca colu a Elvise Presleyho.“

Související témata:

Výběr článků

Načítám