Hlavní obsah

Ekocentrum Trkmanka rozkvetlo vyšívanými květinami

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat k lidovým tradicím a zvykům začal kurzem tradiční krojové výšivky v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích.

Foto: Ekocentrum Trkmanka
Článek

V dřívějších dobách neexistovala na jihu Moravy snad jediná žena, která by v podvečer po veškeré celodenní práci neusedla k bubínku s vypnutým plátnem a nepustila se do jemné pestrobarevné výšivky. Jehla s navlečenou bavlnkou v šikovných rukou našich babiček a maminek pomaloučku kreslila na plátýnko dokonalá umělecká díla, především na motivy květin, jež v převážné většině zdobí náš lidový oděv, kroj.

Avšak jak šel čas, začalo se toto řemeslo pomalu vytrácet. Vytlačila je jednak možnost jednoduché a rychlé strojové výšivky, svého času i značný všeobecný úpadek zájmu místního obyvatelstva udržovat lidové tradice, ale také velká vytíženost dnešních mnohdy velmi tvrdě pracujících emancipovaných žen. Zkrátka a dobře, důvodů bylo hned několik.

Nyní nastalo nádherné období renesance a výšivka se mezi nás opět vrací, musíme se jí však znovu naučit. Proto se rozhodlo Ekocentrum Trkmanka ve Velkých Pavlovicích uspořádat rukodělný kurz s názvem Tradice I. – Krojová výšivka pod vedením místních zkušených vyšívaček Jarmily Hrabalové a Libuše Surmanové.

Zájem o kurz předčil veškerá očekávání a nejtroufalejší představy a přání organizátorů. Do kurzu se přihlásilo a přišlo celkem osmadvacet žen, od menších slečen až po starší dámy, aby se zde naučily něčemu zcela novému, nebo aby svou techniku vyšívání zdokonalily.

Každá z účastnic kurzu dostala „startovací balíček“. Ten obsahoval plátno, 7 barev bavlnek a jehlu. Jejich nadšení a výsledky práce můžete obdivovat ve fotogalerii webových stránek Ekocentra Trkmanka. Bylo radost se podívat, jak na bílém plátně rozkvétaly růže, pomněnky i jiné květinky, přímo pod rukama našich vyšívaček. Spokojeným okem vše paní Hrabalová sledovala a kontrolovala a bylo vidět, že i ji samotnou zájem, šikovnost a zručnost žen těší.

Nutno závěrem dodat, že se kurzu zúčastnily ženy nejen z Velkých Pavlovic, ale také z Bořetic, Rakvic, Velkých Bílovic, Zaječí, Hustopečí, Vrbice a dokonce i ze vzdálených Lužic.

Lektorce paní Hrabalové patří velký dík za její ochotu, se kterou předávala svoje dlouholeté zkušenosti a také i za trpělivost, s jakou všem pomáhala.

Ekocentrum Trkmanka připravuje další kurzy zaměřené na tradice a zvyky, s tím, že určitě budou přínosem i pro další generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám