Hlavní obsah

Dvacet současných litevských umělců v Plzni prezentuje svá díla

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během října se v Plzni, v kulturním prostoru Pap–rna, představuje litevské současné umění v unikátní výstavě zvané Součást většího celku.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Výstava do Čech připutovala z Londýna a po měsíčním hostování v Praze pokračuje v Plzni.

Článek

Vilniuské Centrum současného umění připravilo výstavu při příležitosti předsednictví Litevské republiky Radě Evropské Unie. V rámci ní seznamuje veřejnost s pracemi dvaceti předních litevských umělců.

Název projektu Součást většího celku odkazuje na jazykovou figuru synekdochy a pokládá si otázku, do jaké míry může fragment zastupovat celek. Skupinová výstava je sestavená z 20 velkoformátových plakátů a na každém z nich se prezentuje jeden z pozvaných autorů, kteří byli vyzváni, aby vybrali jeden digitální tisk své klíčové práce či její fotografickou dokumentaci.

Výstava do Česka připutovala z Londýna a po měsíčním hostování v Praze pokračuje v Plzni. V druhém pololetí letošního roku tento soubor prezentuje Litvu v mnoha světových galeriích a muzeích.

"Během tohoto předsednického půlroku máme jedinečnou příležitost oslovit lidi po celé České republice a velmi rádi představujeme litevské umění v Plzni, městě, které se otevírá a obnovuje se. Tato výstava vytváří pomyslný most až z Vilniusu, bývalého Evropského hlavního města kultury, do Plzně, která hlavním městem kultury bude v roce 2015," uvedl velvyslanec Litevské republiky v Praze Aurimas Taurantas.

Podle Adriany Krásové ze společnosti Plzeň 2015 je spolupráce se zahraničními zastoupeními v ČR důležitou součástí projektu Evropského hlavního města kultury.

"Vybrané akce, pořádané zahraničními kulturními centry a ambasádami, zařazujeme do plzeňské programové nabídky a tím jim dáváme možnost představit se i mimo Prahu. Plzeňské publikum má díky tomu příležitost seznámit se s evropskými uměleckými díly, jde tedy o oboustranně vítané rozšíření kulturní nabídky," uvedla Krásová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám