Hlavní obsah

Dva muži si na falešné doklady založili účty, na které chodily podezřelé peníze

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie pátrá po dvou mužích, kteří si v bankách založili na falešné doklady účty a na ty chodily pravděpodobně peníze z trestné činnosti. Na účty přišlo celkem půl miliónu korun.

Foto: Policie ČR

Jeden z podezřelých mužů.

Článek

Na případ upozornili policisty úředníci banky z Prahy 2, když prověřovali totožnost majitelů účtů, na které chodilo 400 dolarů, které pak někdo rychle vybral a vzápětí přišel do banky požadavek na storno těchto peněz.

Z kopií, které pracovníci banky udělali při zakládání účtu, je zřejmé, ale nerozpoznatelné pro pracovníky banky, že jsou falešné. Dva muži si v průběhu července a srpna založili u stejné banky korunové účty, na které posléze začaly chodit dolarové částky. Přicházely jak z Evropy, tak ze zámoří.

„V okamžiku, když na účet dorazila například částka 400 USD, druhý den z něj přímo muž zakládající účet nebo úplně cizí osoba vybrala v bankomatu částku 4000 a 3400 korun. O dalších několik dní později byla došlá transakce s 400 USD stornována a tímto se klient dostal na svém účtu do debetu,“ informovala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Tento způsob se ještě několikrát opakoval s různě velkými částkami peněz, které někdo opět vybral a pak přišel do banky požadavek na storno částky. Po zaregistrování těchto transakcí bankéři ihned uvědomili policii, která případ vyšetřuje a požádala o pomoc i dotčené státy v zahraničí.

Kriminalisté nevyloučili, že peníze pochází z trestné činnosti v ČR nebo v zahraničí. Na účty přišlo během měsíce asi půl miliónu korun.

„Kriminalisté nyní pátrají po totožnosti mužů, kteří si na falešné doklady založili v bance účty a posléze z nich vybírali peníze. Také pátráme po dalších mužích, kteří jsou zachyceni na kamerovém systému, jak vybírají peníze z bankomatu,“ dodala Kropáčová. Informace o mužích můžete sdělit na lince 158. 

Výběr článků

Načítám