Hlavní obsah

Duše a dušičky v oboře Hvězda

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 30. října, poslední den podzimních prázdnin, proběhla v oboře Hvězda akce Duše a dušičky pořádaná Městskou částí Prahy 6, jejímž organizátorem byl rovněž Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy se svými workshopy.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Od dvou hodin mohli příchozí začít plnit spoustu úkolů, které byly umístěny podél hlavní cesty k letohrádku Hvězda na čarodějné stezce.

Ve speciálně vyrobené truhličce jste si mohli odnést domů vzácný drahokam, pokud jste ho našli ukrytý ve skrýši, kterou chránila čarodějnice. Pro znalce Prahy nebylo těžké vyluštit rébus, pod kterým se skrývala část Prahy, která nese zlověstný název. Ochutnat jste mohli rovněž lektvar krve, štěstí nebo tajemství, nechybělo ani oblíbené malování na obličej.

Po dokončení čarodějné stezky se návštěvníci ocitli na prostranství před letohrádkem Hvězda, kde se mohli občerstvit v některém z mnoha stánků. Bramborové lupínky, cukrová vata, klobásy, káva nebo čaj pro zahřátí a po pauze možnost vyrobit si něco zajímavého v některém ze spousty workshopů, jež byly umístěny podél celého prostranství.

Pro malé děti byla jistě lákadlem možnost vyrobit si v dřevodílně vlastní malý domeček, milovníci marshmallows si je mohli opéct nad ohýnkem, podmínkou ale bylo strefit se při hodu pařátem do nedalekého kotlíku.

Zvídavé děti zavítaly do stánku PaVědy, děvčátka uvítala výrobu škrabošky, chlapci pak strašidelné masky. Do malého květináčku si mohly děti napíchat jedlové větvičky a vyrobit tzv. zápich, a aby pořád něco nevyráběly, byl pro ně připraven stánek s dřevěnými kostkami, kde si mohly postavit věž nebo jen chvilku pohrát. Největším lákadel byla určitě pro mnoho návštěvníků možnost vydlabat si přímo na místě dýni, kterou si poté odnesli domů. Všech 800 dýní našlo v neděli ve Hvězdě své majitele.

Součástí halloweenského odpoledne byl i bohatý pódiový program moderovaný Pavlem Wieserem. Sestával z vystoupení, při kterém Marek Valenta, externista Stanice techniků DDM hl. m. Prahy, učil děti hrát na drumbeny, z divadelního představení a vyhlášení soutěže o nejhezčí dýni.

Když se zešeřilo, diváci byli svědky efektní fireshow a poté, už za tmy, následovala strašidelná stezka, na kterou se děti s rodiči vypravili se spoustou lampionů, které si předtím vyzvedli v Infostanu Prahy 6. Cestou lesem, kde byly pro orientaci rozmístěny osvětlené balonky, potkali všichni, kdo měli pro strach uděláno, spoustu strašidel a tajemných bytostí.

Druhý ročník akce Duše a dušičky v oboře Hvězda se velmi vydařil. Velkou měrou se o to zasloužil nabitý a pestrý program, ale rovněž slunečné, i když v tuto roční dobu už chladné počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám