Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži zve na retrospektivní výstavu malíře Jana Konečného

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží byla 28. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži zahájena výstava malíře Jana Konečného. Retrospektivní kolekci Jak šel čas, která připomíná devadesáté narozeniny místního výtvarníka, uspořádal Spolek přátel výtvarného umění Kroměřížska.

Foto: Robert Rohál

Vladimíra Hlavinková a Jan Konečný s chotí.

Článek

Vernisáž zahájila předsedkyně spolku Vladimíra Hlavinková, ale promluvil také starosta Města Kroměříž Jaroslav Němec i ředitelka spolupořádajícího Domu kultury v Kroměříži Daniela Hebnarová. Ti všichni přišli vystavujícímu výtvarníkovi pogratulovat jak k výstavě, tak k narozeninám.

V programu vystoupil Dívčí pěvecký sbor Střední pedagogické školy Kroměříž pod vedením sbormistra Jiřího Jablůnky.

Jan Konečný se narodil 28. února 1928 do rodiny účetního a tří sourozenců. Vztah ke kreslení a malování se u něj projevoval již od dětství, kdy kreslil vše, co kolem sebe v maminčině kuchyni viděl. Když starší sestra začala chodit do školy a dostala pastelky a barvičky, okouzlilo ho malování. Největšího ocenění se mu v dětství dostalo prostřednictvím učitele ve čtvrté třídě, kdy jeho výtvory vyvěsil na chodbách školy, což byla vlastně taková první autorská výstava.

Po opuštění gymnázia se Jan Konečný vyučil autosoustružníkem. Po válce pak vystudoval Průmyslovou školu ve Vsetíně a záhy nastoupil na vojnu. Po čtyřech letech vojenské služby mu bylo umožněno studovat Vysoké učení technické v Brně.

Dlouhá léta se pak profesně věnoval práci učitele, a to především na vojenských školách. Intenzivně však začal kreslit a malovat až v důchodu, kdy se přestěhoval do Kroměříže.

Manželka ho v jeho velké zálibě podporovala a dodnes podporuje - a tak se mohl po svých tématech pídit po celé republice i v zahraničí. Maloval hlavně na Slovensku, v Polsku, na Zakarpatské Ukrajině, v Srbsku, Černé Hoře i ve Švýcarsku.

Tvořil průběžně všemi kreslířskými a malířskými technikami. Od skicování tužkou, kresby perem a tuší, přes malbu akvarelovými či olejovými barvami, které v poslední době vyměnil za barvy akrylové. Akrylové barvy mu pak skýtají možnosti pracovat podobně jako s barvami akvarelovými, tak s barvami krycími.  Nejčastějšími tématy kreseb a maleb je krajina, ale také městská zákoutí, kytice i figurální motivy.

Pan ing. Jan Konečný se zúčastnil řady kolektivních i autorských výstav v Brně, Olomouci, Vsetíně či Holešově. Nejvíce výstav měl však v Kroměříži, kde se od devadesátých let aktivně zapojil do činnosti Spolku přátel výtvarného umění Kroměřížska.

Pro všechny přátele a členy SPVUK je pak Jan Konečný velkým vzorem a inspirací pro svůj nevyčerpatelný elán a pracovitost, prostřednictvím kterých hledá a nachází krásu a smysl života, který má tak rád.

Velká retrospektivní výstava Jak šel čas, která představuje kresby a malby Jana Konečného, potrvá do 23. března.

Související témata:

Výběr článků

Načítám