Hlavní obsah

Důl Hlubina v Ostravě byl zpřístupněn veřejnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečnou konferencí Projektu Zpřístupnění a nové využití Národní kulturní památky Hlubina byl v úterý 5. května definitivně zpřístupněn pro veřejnost areál Dolu Hlubina. Díky přechodové lávce byl i propojen s areálem Dolní oblasti Vítkovice v jeden celek.

Foto: Josef Zajíc

Důl Hlubina.Nově otevřeno. Ostrava 5.5.2015.

Článek

Konference se podrobně zabývala historií Dolu Hlubina a také historií projektu Zpřístupnění a nové využití Národní kulturní památky Hlubina. K problematice promluvili odborníci, kteří se na práci podíleli, odborníci, kteří výsledek hodnotili, a také zástupci Moravskoslezského kraje -  jmenovitě hejtman Miroslav Novák a ostravský primátor Tomáš Macura.

„Důl Hlubina. Úžasné místo s historií, jehož genius loci je stále silný. Když jsem dostal možnost podílet se na projektu reaktivizace Hlubiny, neváhal jsem ani minutu. Věděl jsem, že zde vznikne něco výjímečného. Ve spojení s projektanty, uměleckou a kreativní platformou a zhotovitelem se to podařilo,” konstatoval Ing. Karel Malík, manažer projektu.

Jestliže areál Dolní oblast Vítkovice je místem pro technické poznání, poučení a rozluštění zázraků techniky a přírody, tak areál Hlubiny je věnovan duchovnu, myšlenkám, umění, performanci, koncertům, divadelním představením, konferencím o umění, tanci a pohybu.

Již přechodová lávka z Dolních oblasti Vítkovice je umělecké jednoduché dílo vytvořené téměř z železného odpadu. Z bývalých budov například starých koupelen jsou vybudovány koncertní a kongresové sály a v podlaží jedné z nich je taneční sál bez sloupů, nabízející vše spojené s tancem a hudbou.

Bývalá Kompresorovna je budova historicky složená ze tří samostaných objektů. Unikátní historický prostor bývalé těžní jámy s památkově chráněnými kompresory nabízí exkluzivní prostor pro uměleckou kavárnu, kde se budou  pořádat workshopy, cestopisné konference, exkurze a školení.

V budově ATR Studios je sedmnáct samostatných ateliérů nabízejících prostor pro malířskou, grafickou, fotografickou, designovou a architektonickou tvorbu.

Zajímavá budova se nachází na téměř samém začátku areálu - je nazvaná Cineport, jsou tu dva promítací sály. Jeden pro 60 návštěvníků a druhý, spíše studijní, s 25 místy. V dalších dvou patrech jsou prostory pro tvorbu a vzdělání, zde se budou setkávat filmaři a audiovizuální tvůrci.

Celý nový areál Hlubina spolu s Dolní oblasti Vítkovice je novým příslibem pro zajimavé poznání nejen technických novinek, ale také nové moderní umělecké tvorby.

A tvůrci, organizátoři a manažeři nezahálejí. Zvou občany na nejbližší akce: 22. - 24. května - Meat Design, 7. června - Dream Factory, 12. - 13. června - Cheechaak Fest, 25. června - Promoce fakulty umění a výstava diplomek, 27. června - Oldies Festival. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám