Hlavní obsah

Druhý ročník "Živého fotbálku" uspořádalo skautské středisko Dýmka Habartov

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské vydařené premiéře, kdy na turnaj jeho účastníci pěli veskrze jen chválu, se habartovští skauti rozhodli, že se na tento úspěch pokusí navázat a uspořádat toto sportovní klání po roce opět. Volba termínu padla na sobotu 19. května a čas výkopu byl stanoven na desátou hodinu dopolední.

Foto: Aleš Plevka

Vítězný tým domácích a také pořádajících Odpadlíků

Článek

Setkání mělo znovu mezinárodní charakter, neboť do Habartova kromě čtyř týmů domácích a jednoho z Krajkové rádi zavítali spřátelení skauti z nedalekého německého Marktredwitzu. Celkem se tentokrát v turnaji utkalo šest týmů.

Krátce před 10 hodinou mohl vůdce střediska Dýmka Lukáš Kecal Cupal všechny přivítat a stručně je seznámit s průběhem celé akce i jednoduchými pravidly hry, která je zvětšenou variantou oblíbeného stolního fotbálku, kdy jsou hráči ve formacích připoutáni na svá místa u kovových tyčí. Poté již nic nebránilo tomu, aby se zápasy rozběhly na plné obrátky.

Hrálo se nejspravedlivějším systémem každý s každým, a to na dvakrát pět minut. Počasí sportovcům přálo, bylo slunečno, ale žádné vedro, zkrátka panovaly ideální sportovní podmínky.

Byť by se na první pohled mohlo zdát, že díky kovové konstrukci a pevně přiděleným místům se jedná o vesměs statickou hru, opak je pravdou. Hráči byli nuceni rychle se přesouvat zleva doprava a navíc svádět urputné souboje o míč s protihráči, kteří byli jen několik decimetrů vzdáleni, kteří se však natahovali, seč jim síly stačily, aby soupeřům jejich záměry co nejvíce zkomplikovali.

Nezřídka tak člověk obdržel i pěkný kopanec nebo jeho kop vyšel zcela naprázdno, neboť záludný protivník mu zpoza jeho zad míč nečekaně odkopl. Připočteme-li k tomu navíc poměrně kluzký terén a ten fakt, že míč leckdy přistál někomu i ve tváři, o akci nebyla v žádném případě nouze.

Vše se naštěstí kromě modřin a drobných oděrek obešlo bez vážnějšího zranění a všichni tuto drobnou bolestivou daň platili s nadhledem a úsměvem na tváři. Vyhrát chtěl samozřejmě ale každý, a tak nikdo nedostal nic zadarmo.

Mimo kovovou klec panovala v areálu pohodová atmosféra. Hráči i diváci rádi využili možnosti posedět na čerstvém povětří a vzájemně mezi sebou poklábosit. Většina dětí se pak zabavila při výrobě vlastních originálních placek, které si účastníci odvezli na památku. Připraven byl i chutný oběd v podobě kuřete a ke kávě se více než hodily domácí buchty.

Asi ve čtrnáct hodin bylo dobojováno. Dva týmy však nasbíraly shodný počet bodů, a tak se vzájemně dohodly, že si to o prvenství rozdají v dodatečném zápase. V něm nakonec byli o pouhý jeden gól šťastnější pořádající Odpadlíci, kteří se mohli radovat z vítězství. Druzí skončili Myšáci z Krajkové a bronz bral tým Myavoni. Dále následovali Tictaci, Princezny a šestou příčku obsadili hosté z Německa.

Všechny týmy obdržely diplom a účastnické listy, nádherný dort a členové prvních třech týmů navíc i krásně vyvedenou perníkovou medaili. Mnohé z nich záhy mizely v útrobách svých majitelů.

Celá akce se povedla na jedničku. Všichni bez ohledu na konečný výsledek a národní příslušnost si nevšední den skvěle užili a většina z účastníků se na ni za rok určitě zase vrátí. Závěrem se sluší poděkovat všem organizátorům a v neposlední řadě pak také projektu "Přátelství bez hranic", který je financovaný z prostředků Evropské unie, Cíl EÚS a který toto setkání finančně podpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám