Hlavní obsah

Druhá magnetická rezonance v KNTB zlepší pacientům dostupnost vyšetření

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou magnetickou rezonancí vybavila letos zlínská Krajská nemocnice T. Bati, a. s. (KNTB), své Komplexní onkologické centrum (KOC).

Foto: Karla Havlíková

Druhá magnetická rezonance v KNTB.

Článek

„Přístroj za 27 miliónů korun je umístěn v přístavbě budovy 24 v oddělení zobrazovacích metod, které je součástí KOC,“ informovala tisková mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

„V oblasti zobrazovacích metod jsme jedno ze dvou pracovišť, které ve Zlínském kraji provozuje magnetickou rezonanci. Na přibližně 590 tisíc obyvatel dosud připadaly dva skenery, zatímco třeba v Moravskoslezském kraji s dvojnásobkem počtu obyvatel je přístrojů jedenáct. Čekací doby byly proto neúnosně dlouhé,“ zdůvodnil nákup primář oddělení zobrazovacích metod Jiří Tesař. Stále však Zlínský kraj patří mezi regiony s nejmenším poměrem počtu těchto přístrojů na počet obyvatel.

Druhá magnetická rezonance nejen zkrátí čekací doby, ale významně zlepší dostupnost vyšetření pro pacienty z okolních okresů, které vlastní přístroj nemají, tedy Kroměříž, Vsetín. Zkvalitní se tak péče o pacienty onkologické, neurologické, neurochirurgické a kardiologické.  

„Vzroste i možnost soustředit se více na vysoce specializované typy vyšetření – srdce, funkční mapování mozku a předoperační magnetickou rezonanci, které budou velmi pravděpodobně i nadále prováděny na našem pracovišti, jako jediném v kraji,“ doplnil primář.

Druhá magnetická rezonance je součástí dodávky přístrojů pro další modernizaci KOC v KNTB, která zahrnuje ještě PET/CT a druhý lineární urychlovač. Celková hodnota všech tří přístrojů je cca 145 miliónů korun. Z nich prostředky z Evropské unie tvoří 85 procent, zbývající část je dotace z rozpočtu Zlínského kraje.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám