Hlavní obsah

Druhá květnová neděle je dnem, kdy mají svátek všechny maminky

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Den matek nemohla komerce minout, takže se i letos dočkáme záplavy speciálních přání, kterým by se po vzoru valentýnek dalo říkat mateřinky. Všechny mámy to jistě potěší, stejně jako vědomí, že se jejich blízkým daří, že jsou všichni zdraví a šťastní. To si přece přeje každá maminka na světě…

Foto: ilustrační foto Luboš Jakubčík

Druhou květnovou neděli slaví svůj svátek všechny mámy, matky, maminky. Nezapomněli jste na tu svoji?

Článek

„Jak slavíme Den matek? Manželce dělám snídani. Seženu květinu, ovoce, křupavé rohlíčky, uvařím kávu, a pak jí to všechno odnesu do postele. Děti se většinou přidají. Pak jdeme všichni někam na výlet, nebo si zaplavat do bazénu a nakonec do cukrárny. Trochu si užít, být spolu… Snažíme se to dodržovat už několik let,“ říká pan Pavel (38) z Klatov.

Svátky, které tak či onak vzdávaly hold ženám, mají ve světě dlouhou tradici. Už ve starém Řecku vzdávali poctu ženám - dárkyním života. I později se svátek matek uznával např. v Anglii, kde se uctívala Mateřská neděle (Mothering Sunday). Myšlenka, aby se tento den oslavoval mezinárodně a pravidelně, vznikla ve 20. století.

Na počátku byla Anna z Virginie

Jmenovala se Anna Jarvisová a pocházela z Virginie. Až příliš dobře si pamatovala dobročinné dýchánky žen, jež organizovala její matka Anna Reevers Jarvisová, statečná žena, která celý život bojovala za práva žen a mnoho ze své vytrvalosti dala i dceři.

Učitelka a především oddaná dcera chtěla své mamince nějak složit hold za to, jak po občanské válce Severu proti Jihu pořádala pikniky a snažila se nějak spojit znepřátelené rodiny a nastolit zase normální stav věcí.

Šla na to chytře, Den matek náležící druhé květnové neděli (datum úmrtí R. Jarvisové) si jako správná Američanka nechala nejdříve v roce 1907 patentovat, aby ho nikdo nemohl komerčně zneužít, a po pěti letech agitace a přednášek po celých Spojených státech korunovala své úsilí úspěchem. Národní svátek věnovaný všem matkám oficiálně vyhlásil i tehdejší prezident USA Wilson.

Když Anna Jarvisová v roce 1948 zemřela, zdobilo její hrob 43 karafiátů - tolik zemí tehdy Den matek slavilo.

V našich končinách měl Den matek pohnuté osudy. Začal se slavit v roce 1923 na popud Alice Masarykové, která svátek v prvorepublikovém Československu společně s charitativními organizacemi prosadila, ale s příchodem komunismu ho vytlačil Mezinárodní den žen. Svobodně jsme se k oslavování Dne matek vrátili až po roce 1990, kdy byl opět oficiálně povolen.

A jak se slavil prvorepublikový Den matek? Prostě a neokázale, s akcentem na lásku a úctu. „Maminku máme každý jen jednu a je jediná, která nás nesobecky milovala“, tak poeticky začínala výzva v Českém slově z roku 1924 zvoucí na oslavy do pražské Stromovky. Po americkém vzoru dostávaly mámy v mnoha zemích karafiáty a přáníčka s tím, že veškeré práce ten den vykonají děti a manželé.

Co potěší maminku

Všechny maminky, a to myslím nejen ty současné, ale i dříve narozené, si zaslouží ke Dni matek nějakou pozornost. A čím jiným lépe vyjádřit city, jako jsou láska, úcta, obdiv a vděčnost, než květinami a bonboniérou?

O tom, že maminky si svůj svátek zaslouží, není třeba diskutovat. Spíše jde o to přeměnit krásná a vznešená slova o úctě, podpoře, uznání a lásce v činy, které se nebudou omezovat na jediný den v roce. Pokud se však právě tento den stane skutečnou oslavou mateřství, neokázalou, prostou a o to důležitější, bude to jedině dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám