Hlavní obsah

Druhá etapa dlouhodobé soutěže Lysacup přilákala na start přes 300 běžců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 12 let se pořádá akce Lysacup. Jde o zimní pohár v běhu na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu (1323 m. n. m.). Každý víkend se na tento vrchol běží z jiné strany a tak účastníci poznávají stále jinou, krásnou krajinu Beskyd.

Foto: Josef Zajíc

Lysacup 15.11.2014. Start na Mazáku v Ostravici. Jako had se linul zástup běžců po startu v 10,00 hodin.

Článek

Podle aktivních běžců, kteří si mohou pronajmout čip zapisující čas běhu na vrchol, je akce mimořádně úspěšná a na každou etapu startuje v průměru něco okolo 300 děvčat, chlapců, žen, mužů i veteránů. Vyběhnout na Lysou horu za různých povětrnostních podmínek a sklonu terénu je jakási výzva, kterou chtějí tito běžci překonat.

Podle pořadatelů za dvanáct let uběhli běžci 164 241,4 kilometrů a vystoupali do značných výšek téměř se rovnající nejvyšší hoře na Marsu.

V sobotu 15. listopadu se běžci, kterých bylo přes tři sta, chystali vyběhnou z místa pod hrází vodního díla Šance - Řečice, kde se do řeky Ostravice vlévá potok zvaný Mazák.

Závodu předcházel prolog, kdy běžci běželi 2. listopadu na vrchol Javorníka za nádherného, podzimního počasí. První etapa se běžela 8. listopadu z Krásné od mostu. Tehdy, na trase 5,2 kilometru na vrchol s převýšením 781 metrů běžci a běžkyně běželi za studeného počasí, deště a poměrně silného větru.

U Mazáku bylo pošmourno, spíše chladno, nepršelo. V deset hodin běžci vyběhli na trasu 6,5 km s převýšením 850 m na mlhou zahalený vrchol hory.

Začátek je poměrně příjemný jak pro běžce, tak turisty, kteří závodníky po celé délce trasy doprovázeli a povzbuzovali. Běží se po asfaltové cestě nejprve údolím potoka Mazák. Trasa po modré turistické značce přechází do údolí Suchého potoka a vede podél Dolních mazáckých skal. Po 2,5 kilometrech opouští asfaltku a vystoupá na Butařenku a pak již po červené značce okolo Horních mazáckých skal putuje na vrchol.

Toho nejrychleji dosáhl Tomáš Lichý (Splašení goroli) za 41 minut a 14 vteřin. Na druhém místě doběhl Ondřej Horák (AVA) - 42:06 a třetí byl Jan Polášek (MH bike - někdy prostě musíš) - 42:18.

Nejrychlejší žena Denisa Krejčiříková (VSZ Ostrava) - dobyla  Lysou horu za 52:02 před Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava) - 52:59 a třetí Andreou Krstevovou (Pearl iZUMi) - 54:16.

Výklus, výběh, odpočinek, regeneraci a "pokec" si běžci odbyli při seběhu stejnou trasou dolů, ke svým zaparkovaným autům. Někteří ještě absolvovali 2 km na nádraží v Ostravici.

Třetí etapa dlouhodobé soutěže Lysacup 2015 se běží 23. listopadu z Janovic - Bystré. Účastníky čeká 7,9 km s převýšením 892 m.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám