Hlavní obsah

Drogový čtyřlístek z Kralupska před soudem

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 15. listopadu stanuli před okresním soudem v Mělníku tři muži a jedna žena obvinění z výroby a distribuce omamných a psychotropních látek.

Foto: justice.cz

Z budovy Okresního soudu Mělník mohou odsouzení odejít i s mnohaletými tresty.

Článek

Dva obvinění muži byli eskortováni k soudu přímo z vězení, kde již vykonávají tresty odnětí svobody za své předchozí delikty. K soudu se rovněž řádně dostavili i zbylí dva obvinění, žena a muž, kteří jsou vyšetřováni na svobodě.

Státní zástupkyně JUDr. Zlata Kuglerová na úvod procesu přítomnou čtveřici obviněných obžalovala podle prvního odstavce paragrafu 283 Trestního zákoníku č. 40/2009 Sbírky z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V této konkrétní kauze se jedná o amfetamin (pervitin, péčko, piko).

Kriminální služba odvedla dobrou práci a soudkyně Mgr. Renáta Moudrá měla po ruce hned celou řadu přímých i nepřímých důkazů, které si ihned ověřovala jak u obžalovaných, tak předvolaných svědků. Soudkyně je však musela často upozornit, že jejich výpovědi z přípravného řízení byly podstatně obsáhlejší i přesnější.

Hlavní obžalovaný, vařič pervitinu z vísky nedaleko Kralup, získal podrobné informace o výrobě drogy během předchozího vězeňského pobytu. Zbylí obžalovaní mu především obstarávali léky vhodné pro výrobu drog, jako například Modafen či Nurofen, což zcela prokazatelně dosvědčují dnes již v celé ČR povinné lekárenské záznamy o prodeji léků s tzv. omezením prodávané pouze po předložení občanského průkazu. Byl však rovněž zaznamenán nákup Sudafedu až v Polsku.

Rozsudek byl málem vynesen ještě týž den, protože „vařič“ není u soudu rozhodně nováčkem a soudní jednání zbytečně neprotahoval. Třetí, na svobodě stíhaný muž, však využil svého práva, nechal provést čtení SMS a telefonických odposlechů mezi jím a svojí někdejší partnerkou, která má v procesu postavení svědkyně, a ve finále vznesl požadavek na její osobní svědectví přímo v soudní síni. Soudkyně proto kauzu odročila na středu 5. ledna 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám