Hlavní obsah

Dráha sta oblouků oslaví sto dvacáté narozeniny

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vlak projel po úzkokolejce mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou 14. prosince 1898. Sto dvacáté narozeniny tu však oslaví už 28. a 29. září. Milovníci páry mohou na akci dojet speciálním vlakem. Z Ostravy-Svinova do Třemešné přes Opavu a Krnov bude vypraven v pátek 28. září v 7.15 hodin.

Foto: Táňa Arťušenková
Článek

Slavnostní zahájení je v Třemešné připraveno od 9.30 hodin. Kromě prohlídky nově opraveného železničního stavědla a expozice o historii této železnice nebudou chybět ukázky hasičské techniky. Do Osoblahy vyjede parní vlak vyjede v 10.10 hodin a jeho cestující čekají krátké doprovodné programy také na zastávkách v Liptani, Dívčím Hradě, Slezských Rudolticích a Bohušově.

Do konečné stanice souprava dorazí v 11.51 hodin. Oslavy tu budou pokračovat hudebním vystoupením, hrami a dalšími zábavami pro děti i dospělé. Ve Slezských Rudolticích odpoledne představí opravenou nádražní budovu ve stylu 30. let minulého století. Program je připraven i pro další čtyři jízdy historických vlaků. Vlaky na Osoblažsku doplní také jízdy historických autobusů.

V sobotu 29. září pojedou čtyři parní vlaky. Jízdy budou zpestřené jejich křižováním ve Slezských Rudolticích s možností prohlédnout si nově opravenou nádražní budovu.

Osoblažská úzkokolejka má atypický rozchod 760 milimetrů. Je zajímavá i svou klikatostí – na 20 kilometrech je 102 oblouků, mezi nimi i nejmenší oblouk v síti Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) s poloměrem pouhých 75 metrů. První pravidelný vlakový spoj projel úzkokolejkou 14. prosince 1898 ve 3.50 hodin ráno. Slavnostního přivítání se tak dočkal až vlak, který přijel v 11.30 hodin.

Parní provoz zde skončil v listopadu 1960 a další parní vlak se na trati objevil téměř po čtyřiceti letech u příležitosti stého výročí trati. Pravidelné jízdy historických parních vlaků, které zajišťuje společnost Slezské zemské dráhy, se na Osoblažku vrátily v listopadu 2004 a patří k oblíbeným turistickým atrakcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám