Hlavní obsah

Dovolenou v Jeseníkách si mohou užít i pacienti odkázaní na dialýzu

Novinky, Lucie Drahošová

Onemocnění ledvin s nutností dialyzační léčby znamená pro každého pacienta řadu omezení. Jedním z nich je potřeba pravidelné očisty krve, která probíhá obvykle ve spádovém dialyzačním středisku několikrát týdně. Díky nabídce dočasné péče však dnes mohou i tito pacienti cestovat.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Například do malebné krajiny Jeseníků mohou pacienti s onemocněními ledvin cestovat díky Dialýze Šumperk, která nabízí dialyzační péči všem zájemcům. Její služby v průběhu léta využívá pravidelně několik desítek zájemců o rekreační dialýzu.

„Dialýza obecně prochází v posledních letech dynamickým rozvojem, díky kterému mají dnes pacienti k dispozici daleko modernější přístroje, prodlužuje se doba jejich života a dokonce mohou i s vážnými obtížemi ledvin volně cestovat, což bylo ještě před dvaceti lety takřka nemyslitelné,“ uvedl primář Dialýzy Šumperk MUDr. Petr Schlemmer.

Cestování je pacientům s onemocněním ledvin umožněno díky nabídce dočasné péče v dialyzačních střediscích v různých koutech České republiky, ale i za jejími hranicemi. Pacienti ji mohou využít kdykoliv v průběhu roku, největší zájem ale vždy přichází v letních měsících.

„V první polovině letošního roku využilo služeb dočasné péče 7 zájemců, kteří do Jeseníků přijeli za odpočinkem, rekreací, rodinou i krásnou přírodou. A někteří z nich i opakovaně. Ještě větší zájem ale čekáme ve druhé polovině roku, zejména s ohledem na prázdniny, na které máme již nyní nahlášených 11 zájemců,“ prozradil MUDr. Petr Schlemmer s tím, že pacienti mají na výběr ze spektra poskytovaných služeb.

„Co se týče možností léčby, nabízíme zájemcům ambulantní nefrologickou péči, hemodialýzu, hemodiafiltraci i peritoneální dialýzu. A to jak permanentně, tak i přechodně, ať už v rámci rekreace nebo třeba i služebních cest či při jiných příležitostech,“ uvádí primář Dialýzy Šumperk MUDr. Petr Schlemmer s tím, že zájemcům s obtížemi ledvin Dialýza Šumperk nenabízí zdaleka jen samotnou možnost čištění krve. Pacienti mohou využít například dopravu zdarma, občerstvení v průběhu dialýzy, mohou sledovat televizi, číst tiskoviny či bezplatně se připojit k internetu pomocí wi-fi.

Podmínkou pro dočasnou léčbu na Dialýze Šumperk je pouze předchozí domluva na telefonním čísle 583 332 821.

Blízké okolí šumperské dialýzy přitom nabízí krásy podhorské přírody, klid i mnoho historických památek. Dialyzovaní pacienti navíc mohou využít i zvýhodněných pobytových balíčků v nejstarších a nejznámějších moravských termálních lázních Velké Losiny, které lákají rekreanty nejen v létě, ale doslova napříč ročními obdobími.

Reklama

Výběr článků

Načítám