Hlavní obsah

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku nabízí světelnou terapii

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov pro seniory ve Frýdku-Místku přichází s novou službou. Svým klientům nabízí světelnou terapii, která jim má v těchto pochmurných dnech bez slunce pomoci zmírnit pocity únavy, úzkosti a podrážděnosti, ale také podpořit regeneraci a snížit nemocnost.

Foto: Jana Matějíková

fototerapeutická místnost

Článek

„Na jednom ze seminářů jsem si vyslechl zajímavou přednášku o fototerapeutických místnostech, která mě velmi zaujala a přiměla ke krokům, které vedly až k samotnému vybudování takovéto místnosti pro naše seniory, ale také zaměstnance. Fototerapeutická místnost má zejména v zimních měsících, kdy jsou dny krátké a slunce je málo, doslova blahodárný účinek na tělo i duši. Je zdrojem energie, snižuje napětí a únavu, zmírňuje symptomy deprese, podporuje regeneraci a pomáhá navodit pocit pohody,“ řekl ředitel Domova pro seniory Milan Novák.  

Místnost je vybavena speciálními plnospektrálními zářivkami, které produkují světlo z 98 % shodné se slunečním zářením. Klienti se mohou pohodlně usadit v masážních křeslech a nechat na sebe působit „zdravé“ světlo. Příjemnou atmosféru v místnosti navozuje i speciální malba s přírodním motivem rozkvetlé louky, která je vyobrazena na všech obvodových stěnách místnosti. Fototerapeutická místnost by se měla využívat zejména ráno, co nejdříve po probuzení. Její využití je ale vhodné také během dne. Naopak k večeru už by se fototerapeutická místnost navštěvovat neměla, jelikož světlo v ní produkované podporuje nastartování organismu, což je před spánkem docela nežádoucí.

„V budoucnu bude tato místnost ještě dovybavena kvalitnější audiotechnikou pro přehrávání relaxační hudby či zvuků evokujících pobyt v přírodě tak, aby mohla být využívána k relaxaci po celý rok, například i v rámci muzikoterapie a podobně,“ doplnil ředitel Novák.  

O světelnou místnost je mezi klienty Domova pro seniory veliký zájem. Personál byl nucen ihned po jejím zprovoznění vytvořit speciální pořadník s tím, že klienti budou moci čerpat světelnou energii minimálně 35 minut tak, aby bylo dosaženo potřebného účinku a bylo uspokojeno co nejvíce zájemců.

„Oceňuji každou aktivitu, která je vedena ve prospěch seniorů. Jakákoliv činnost, která podpoří jejich dobrou náladu a aktivitu je pro všechny přínosem. Jsem rád, že i v našem zařízení nabízíme terapii, která představuje účinnou formu pomoci proti špatné náladě a depresím,“ uzavřel náměstek primátora Libor Koval.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám