Hlavní obsah

Dolní oblast Vítkovic s významnou oživlou technickou památkou zve k návštěvě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece č. 1.

Foto: Josef Zajíc

20. března 2012 v 6 hodin a 14 minut. Jarní rovnodennost. Otvírá se Vysoká pec č. 1.

Článek

Dolní oblast Vítkovic se po velkolepé proměně, kterou prošla za poslední rok, otevírá veřejnosti. Areál s národní kulturní památkou a statutem Evropské kulturní dědictví letos nabízí mnohem více, než kdykoli předtím - například skipový výtah, cestu do tajemných útrob vysoké pece, kde teplota v minulosti přesahovala 1500 stupňů Celsia, i překvapivou proměnu Plynojemu.

"Znovu otevíráme světu úžasnou lokalitu, boříme ploty, otevíráme vrátnice a všechny k nám zveme," říká Jan Světlík, předseda představenstva a generální ředitel strojírenských Vítkovic, který stojí za celkovou proměnou tzv. Dolní oblasti v Ostravě - Vítkovicích.

"V den jarní rovnodennosti se rozsvícením historické Vysoké pece č. 1 z roku 1911 otevřela nová naučná  a prohlídková trasa po industriálních památkách Dolní oblasti Vítkovic. Lidé mají poprvé, a to jako bonus k prohlídce areálu, možnost navštívit čerstvě zrekonstruovanou Vysokou pec č. 1, jejíž nasvícení přesně před rokem zhaslo, aby architekti a stavebníci mohli do roka a do dne památku proměnit v prostor pro školní exkurze, vzdělávání, pamětníky, turisty i zájemce o architekturu," uvedl Petr Koudelka, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Architektonických změn na historické Vysoké peci č. 1 se v Dolní oblasti Vítkovic ujali ARS Vítkovice v čele s Milanem Šramlem a Petrem Dočekalem a AP Ateliér architekta Josefa Pleskota. Atraktivním prvkem je skipový výtah pro návštěvníky. Doplněna byla i plátěná střecha nad prostorem před odlévací plošinou a vstupem do těla vysoké pece. Vysoká pec č. 1, kde se  poslední tavba surového železa uskutečnila v roce 1998, tak dnes představuje patrně nejvýraznější oživenou technickou památku České republiky.

Více o turistických návštěvách oblasti se dovíte na: www.dolnioblastvitkovice.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám