Hlavní obsah

Dobruška se stala hostitelem Veteran rallye Podorlicko 2016

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrušský Podorlický Veteran Car Club Dobruška se stal pořadatelem již 17. ročníku Veteran rallye Podorlicko.

Foto: Jana Melicharová

Dobrušské náměstí před startem Veteran rallye Podorlicko 2016

Článek

Sobota 20. srpna se na dobrušském náměstí nesla ve znamení starých aut a motocyklů, které tady obdivovaly desítky pozorných návštěvníků. Město Dobruška a její Veteran Car Club se totiž po dvou letech stal opět pořadatelem zdejší velmi oblíbené Veteran rally Podorlicko.

„V letošním roce k nám do Dobrušky přijelo 33 účastníků. Z toho je 8 motorek. Proto jsme program naší rallye rozdělili na dvě kategorie, na kategorii auto a moto. Máme zde účastníky nejen z Dobrušky a jejího okolí, ale také z Prahy, Liberce, Frýdlantu v Čechách, Hradce Králové. Nejvzdálenější účastník je asi z Rokycan,“ svěřila se jedna z hlavních pořadatelek Zdena Hanousková.

Start a cíl letošní soutěže byl tedy v Dobrušce, v malém městečku v podhůří Orlických hor, které je také rodištěm filmového hrdiny F. L. Věka. A právě podhůřím Orlických hor po úzkých silničkách a malebnou krajinou vedla trasa celé rallye. Soutěžící se tak například dostali do Opočna, na Sendraž, projížděli Přepychami, Trnovem, Ledcemi. Oběd pak měli v Novém Městě nad Metují.

„V průběhu soutěže účastníky čekalo více jak 100 kilometrů jízdy podle všech možných i nemožných druhů itinerářů nebo slepých map. Při tom také museli plnit různé úkoly týkající se historie motorismu, technických znalostí a dovedností, prostě toho, co správný vetenárista musí znát a umět,“ doplnila Z. Hanousková.

Nejstarším vozidlem, které jste na dobrušském náměstí mohli vidět, byl Ford model T, typ Touring z roku 1917. Nebyl ale jediný, komu patřila pozornost. Návštěvníci ještě obdivovali Škodu Tudor, první Škody Felicie, Trabanta nebo známý Citroen, který ve svých filmech proslavil Louis de Funes. Nebyli to ale jediní krasavci, kteří ozdobili dobrušské náměstí.

„Za poklidný a zdárný průběh soutěže ještě musíme jako pořadatelé poděkovat Městu Dobruška a jeho starostovi Ing. Petru Lžíčařovi, pod jehož záštitou se celá soutěž uskutečnila, pak ještě Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška a jejímu řediteli Ing. Vladimíru Voborníkovi, který nám pravidelně poskytuje zázemí pro vzdálenější účastníky, Pekárně Klobas, která všechny na náměstí přivítala čerstvými koláčky, a všem dobrovolníkům z řad členů Veteran Car Clubu, kteří zajišťovali pořadatelskou službu po celé trase soutěže,“ závěrem už jenom doplnila Z. Hanousková.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám