Hlavní obsah

Dobrovolníci pomohli k rozkvětu salaše Travičná

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prvním červnovém víkendu přijela skupina dobrovolníků do Bílých Karpat, aby pomohla s nejrůznějšími pracemi v areálu obnovené salaše z 19. století se zaměřením na vzdělávání a volnočasové aktivity.

Foto: Aleš Rudl

Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty ožila dobrovolníky. Pomohli například s hrabáním, odvozem a skládáním travní hmoty.

Článek

Vzdělávací skanzen nedaleko Tvarožné Lhoty se od sobotního rána stal působištěm skupiny dvanácti dobrovolníků, kteří se rozhodli pomoci s údržbou tohoto zajímavého místa náležejícího do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Hned po příchodu se mládež rozdělila do několika skupinek a ochotně začala pracovat na potřebných činnostech. Část chlapců se pustila do opravy plotu ohrady, kde se bude pást domácí zvířectvo. Pletivo bylo místy strženo a někdy chybělo úplně, proto bylo nutné ho pevně přichytit na dřevěné kůly a jinde jej zcela doplnit.

Jiní cestou k salaši zatloukali velkým kladivem další dřevěné kůly, které následně sloužící k upevnění elektrického ohradníku kolem pastviny pro ovce, jež zde budou udržovat hodnotné bělokarpatské louky.

Další skupinka se náležitě věnovala opravě hráze rybníčka protržené od jarních přívalů vody. Mokré splavené bahno se jen obtížně dolovalo a byla práce značně fyzicky. „Ta hlína mi dává zabrat,“ rozčiloval se Jiří Mašek a přesto dál ochotně plnil kolečko, kterým byla zemina převážena do mezery vymleté vodou a následně hutněna a zpevňována kameny. Mokřad bude cenným útočištěm pro vzácné druhy živočichů a bude i pěknou ukázkou zajímavého biotopu pro návštěvníky salaše.

Zajímavou činností bylo třídění ovčí vlny z právě ostříhaných mladých ovcí. Čistá vlna bude následně použita na zateplení vybraných hospodářských budov na salaši. Vlastní stříhání se ovečkám nezamlouvalo, ale jistě to během následujících letní dní náležitě ocení.

Pomocnou ruku dobrovolníci přiložili také při hrabání a odvozu pokosené trávy. Ta byla z luk v prostoru salaše ukládána a vrstvena na určená místa. „Ještě naložíme támhletu kupu trávy a bude další kolečko plné,“ zvolala Anna Tvrdíková a již nesla náruč voňavé trávy.   

Dobrovolníci na závěr společně vysadili mladý stromek jeřábu oskeruše, což je náš původní, avšak v současnosti téměř zapomenutý, ovocný strom, jehož plody mají celou řadu využití. Podpořili tím snahu o rozšíření této zajímavé dřeviny.

Víkendová akce dobrovolníků byla součástí projektu Za rozmanitější a přístupnější krajinu, se kterým mladí nadšenci sami přišli. Projekt byl realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám