Hlavní obsah

Dobrovolníci ošetřili jeřábové aleje na Jizerce

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prvním říjnovém víkendu se vydala početná skupina mladých lidí do CHKO Jizerské hory, aby pomohla s údržbou jeřábových stromořadí v osadě Jizerka.

Foto: Aleš Rudl

Mladí nadšenci vysazují v osadě Jizerka mladý jeřáb ptačí, který nahradil uhynulého jedince ve stromořadí.

Článek

Nejvýše položená osada v Jizerských horách hostila o uplynulém víkendu skupinu dobrovolníků. Ti se zde pustili do ošetřování alejí vysazených z jeřábu ptačího, které zde před deseti lety začaly být obnovovány zásluhou Společnosti pro Jizerské hory.

Jeřáb ptačí je naše domácí dřevina a na Jizerce, o které často slýcháváme jako o místu, kde je v zimním období extrémní počasí, se tyto stromky, na rozdíl od jiných dřevin, dobře ujímají a zdárně rostou.

Nejprve byly obnovovány historické aleje, pak byla věnována pozornost i dalším cestám, které aleje mohou zpestřit a zlepší celý obraz již tak malebné osady.

O stromořadí je však potřeba se starat i několik let po výsadbě. Tomu byla skupina mladých nadšenců nápomocna. Vybaveni nářadím a potřebným materiálem se ochotně pustili do práce.

Uhynulé stromky bylo potřeba nahradit novými. Samozřejmostí bylo vykopání pořádných výsadbových jam, do kterých byly stromky vysazovány. „Ještě támhleten stromek je potřeba vyměnit,“ volal Jiří Hamřík a už spěchal s jeřábem připraveným k výsadbě.

U nově vysazených stromků, ale i u některých stávajících, bylo nutné zatlouci kotvící kůly, ke kterým byly jejich kmeny následně přivazovány. Těžké palice zatloukání kůlů usnadňovaly, ale zároveň si žádaly velkou fyzickou sílu. „Párkrát se ještě rozmáchnu a kůl bude držet, že ho nepovalí ani stádo volů,“ řekl Tomáš Kroupa a už se začal napřahovat. 

Stromky byly následně pomocí tkalounů šetrně upevňovány ke kůlům. Projít bylo nutné i starší výsadby, a tam kde již neplnily svoji funkci, bylo vázání rovněž obnoveno.

Vzhledem k velkému tlaku zvěře byly stromky taktéž opatřeny drátěným pletivem, jež je bude určitý čas chránit. Dívky se této činnosti zhostily na výbornou. Z nastříhaných pletiv pečlivě vytvářely chráničky.

Dobrovolníci takto postupně ošetřili několik úseků jeřábových alejí. „Jsem moc ráda, že jsem mohla pomoci těmto krásným alejím, které mě společně se zdejší přírodou opravdu okouzlily,“ pronesla na závěr jedna z účastnic této akce Eliška Veselá. 

Pro skupinu dobrovolníků to nebyl první chvályhodný počin. V uplynulých letech již postupně navštívili 11 chráněných krajinných oblastí, kde rovněž pomáhali naší přírodě. Poděkování patří rovněž Společnosti pro Jizerské hory, která poskytla účastníkům akce ubytování a občerstvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám